Nyhedsoverblik

VIA dimittender

 32 udenlandske dimittender fra VIA lærer dansk som genvej til et job i Danmark

Der er øget behov for dygtig udenlandsk arbejdskraft – og udlændingene selv er meget motiverede for at lære dansk, så de hurtigere kan bidrage på arbejdsmarkedet.

Derfor har der været stor søgning til de danskkurser for nybagte VIA-dimittender, som Sprogcenter Midt har været med til at starte dette efterår. Kurserne finder sted hos Ramsdal Gruppen A/S i hjertet af Horsens.

-Kursisterne vil alle gerne blive i Danmark og bruge deres uddannelse, men i løbet af studiet har de ofte kunnet klare sig på engelsk. Desuden har de typisk ikke haft tid til danskundervisning undervejs – de får ikke S.U., og mange af dem har derfor arbejdet meget i fritiden, siger Susanne Poulsen, jobkonsulent hos Ramsdal Gruppen A/S i Horsens.

Hun mener, at de i alt 32 kursister på J. Chr. Juliussens Vej har et særligt potentiale:

-De er enormt motiverede og modne. Alle er flyttet til et fremmed land som ganske unge og er afklarede med, at de nu skal lære dansk for at få arbejde her, og de går til opgaven med en stor ydmyghed.

Samtidig er de meget fleksible og flytter gerne efter et job – begrebet ”Udkantsdanmark” siger dem ganske enkelt ingenting, pointerer Susanne Poulsen, der gerne hører fra virksomheder, som kunne have en relevant jobmulighed.

-Formålet er at ruste dem bedre til hverdagen på en dansk arbejdsplads med de fagudtryk, de uundgåeligt vil støde på. Inden for f.eks. byggeri er der masser af fagsprog, som ikke er en del af almindeligt hverdagsdansk, men som er uundværligt på jobbet, siger Margot Skyum, afdelingsleder for Erhverv på Sprogcenter Midt. Hun står bag ideen om de erhvervsrettede kurser for VIA-dimittenderne.

Kursisterne er delt i to hold: 20 ingeniører og bygningskonstruktører på det ene; 12 uddannet inden for salg og marketing på det andet. Begge med fokus på professionsrettet dansk – dvs. fagsprog inden for netop deres fagområde.

-Én ting er, at kursisterne har behovet for at lære et mere business-rettet dansk. Noget andet er, at virksomhederne har god brug for de unge. De rummer et stort potentiale og kan være med til at åbne nye døre for virksomhederne, siger Margot Skyum.

Kursisterne selv er glade for det nye tilbud: -At tale dansk gør det lettere at finde et job. Kurserne her er rigtigt gode, fordi vi både lærer noget om at skrive ansøgninger og om, hvordan man taler ude på arbejdspladserne – og så er miljøet godt, fordi vi er mange jævnaldrende med den samme tankegang, siger 24-årige Sorin Bogdan fra Rumænien, der som bygningskonstruktør i første omgang leder efter job i Østjylland eller måske i København.

Kurserne hos Ramsdalgruppen A/S er delt i to forløb på hver 12 uger. Modul1 begyndte 7. september og slutter 11. december, Modul 2 begynder i januar og løber tre måneder frem.

For mere information kontakt:

Susanne Poulsen, jobkonsulent, Ramsdal Gruppen A/S – 25 23 02 56

Margot Skyum-Jensen, afdelingsleder Erhverv og Unge, Sprogcenter Midt – 29 71 70 61


okt, 2015