Nyhedsoverblik

Vi taler dansk i Føtex

Stearinlys, kosmetik, chips og pærer skal stå på de rigtige hylder, og kunderne skal have hjælp, når de spørger om vej til en bestemt vare.

Arbejdssproget hos Føtex i Skanderborg handler meget om navnene på de enkelte varer – og om at yde service. Her har Sprogcenter Midt siden midten af september undervist ni udenlandske kursister i dansk i forbindelse med deres virksomhedspraktik i supermarkedet. Hele undervisningsforløbet varer to gange 13 uger hen over efteråret og foråret, og kursisterne lærer at bruge dansk på en lidt anden måde end ved den traditionelle sprogundervisning.

-Vi bruger lytte-læse-skrive-opgaver, som vi plejer; kombineret med at vi arbejder med et helt nyt ordforråd, der passer til deres praktik. Vi udbygger deres arbejdssprog, så de også på den front bliver bedre forberedt på at komme ud på en dansk arbejdsplads senere. Udfordringen er, at undervisningen både skal passe til arbejdssituationen, samtidig med at den skal forberede kursisterne på de løbende modultest, siger underviser Eva Endel.

Kursisterne selv er glade for kombinationen af praktisk arbejde og nogle daglige timer på skolebænken.

-Jeg håber, at det her kan bane vejen for et arbejde i en butik senere, for jeg kan godt li’ arbejdet, siger Selemawit Weldemiceal, mens hun putter servietter i mange farver ind på hylderne.

For Arin Hassan er praktikken – og de danskkundskaber, der følger med – endnu et skridt ind i det danske samfund.

-Jeg er sygeplejerske og vil også gerne arbejde som sygeplejerske senere. Men jeg skal lære mere dansk først, og det hjælper at tale med kunderne, siger Arin, der har gået på sprogskole i ca. fire måneder.

I den anden ende af butikken fylder Osman Alkhaledi og Haithan Nadmi Dawod hylder op med chips og konserves, mens de på skift går ud med de tomme papkasser.

-Jeg ville gerne arbejde i butik på fuld tid. Det er vigtigt for mig at arbejde, men jeg kan godt mærke, at det er vigtigt at kunne sproget. Der hjælper det meget at være i butikken, samtidig med at vi taler dansk om eftermiddagen, siger Haithan og Osman supplerer:

-Kunderne spørger mig om noget hver dag, og mange gange kan jeg hjælpe, selvom de nogle gange taler hurtigt, siger Osman, der håber at komme så langt med danskkundskaberne, at han kan læse videre på VUC.

Samuel Goitom, der hjælper til i frugt- og grønt-afdelingen, har stadig svært ved det danske sprog. Han har kun gået få uger på sprogskole, og vil næsten hellere tale engelsk – men reglen er, at i Føtex taler man dansk med kunderne.

-Det er dejligt at have noget at stå op til, men dansk er stadig svært for mig. Jeg lærer heldigvis nye ord hele tiden, og det går bedre med at hjælpe kunderne, når de spørger, siger Samuel.

Kursisterne er i praktik fem formiddage om ugen – fra mandag til torsdag har de desuden sprogundervisning om eftermiddagen.

Selemawit Weldemiceal og Arin Hassan

Haithan Nadmi Dawod

Samuel Goitom

Osman Alkhaledi


okt, 2016