Nyhedsoverblik

Vi snakker om arbejde

At snakke om arbejde – det er vigtig forberedelse til Danskprøven

Efterår er eksamenstid, også på Danskuddannelse 2, hvor to af kursisterne netop nu tæller ned til deres afsluttende mundtlige prøve den 6. december. Veninderne Josephine Mwihaki, 28, og Romelyn Aquino Laursen, 37, er optimister og føler sig godt forberedt på den kommende prøve, da vi fanger dem i studiecentret.

-Nej, jeg er ikke særlig nervøs. Jeg skal snakke om mit arbejde, både her i Danmark og i Kenya, og det sidder vi og øver os i sammen, siger Josephine, der kom til Danmark som au pair i 2014.

-I Kenya arbejdede jeg i en skobutik, men det var helt fint at være au pair, for jeg elsker børn, siger hun.

Den skriftlige prøve er vel overstået for dem begge – også her var emnet arbejde, lige fra gode kolleger til sure chefer.

Vi træner dansk hele dagen og hele tiden; ikke kun de tre dage, vi er på sprogskolen. Desuden betyder det meget, at vi kan snakke med hinanden. Hvis det er svært at huske det danske ord, bruger vi engelsk, men ellers holder vi os til dansk, siger Josephine.

Romelyn har også arbejdet som au pair i Danmark, og i øjeblikket har hun job som rengøringsassistent på fjerkræslagteriet i Gedved. Det er et eftermiddagsjob, som giver hende god mulighed for også at følge sin danskundervisning.

-Jeg arbejder alene med at gøre rent på kontoret og i kantinen, så jeg taler ikke så meget dansk på jobbet. Men det er dejligt at tjene sine egne penge, og jeg satser på at fortsætte derude, mens jeg lærer mere dansk, siger Romelyn, der stammer fra Filippinerne, men også har boet ni år i Singapore.

Hendes mål, når Prøve i Dansk 2 er vel overstået, er at blive sosu-assistent. Samme mål har Josephine, i hvert fald i første omgang.

-Jeg håber at kunne blive sygeplejerske. Det er i hvert fald min drøm, siger hun.

Indtil videre knokler de to kvinder videre med de danske gloser i undervisningen og i studiecentret. Emnet de næste dage op til prøven er arbejde, hvad de laver, hvad de tidligere har lavet og hvad de gerne vil lave i fremtiden.

-Det er ikke noget svært emne at snakke om, så det skal nok gå fint til prøven, er de begge enige om.


dec, 2017