Nyhedsoverblik

Tre vigtige grunde til at lære dansk

Let Service, Silk Rengøring og Netto Biler er tre virksomheder i Silkeborg, der tilbyder nogle af deres medarbejdere danskundervisning hos Sprogcenter Midt. Det gør de af tre forskellige grunde: For at undgå skelsættende fejl, for at kunne kommunikere med kunderne, og for at medarbejderne kan blive en del af arbejdspladsen og deltage i de sociale sammenhænge.

Let Service
Antra Viksna, ejer af Let Service i Silkeborg, har 20 ansatte, der kommer fra Danmark, Letland, Ukraine og Polen. Hos Let Service er det ikke et direkte krav, at medarbejderne kan dansk, men hun lægger et mildt pres på dem, fordi sproget er helt essentielt i hendes verden:

– Jeg opfordrer mine medarbejdere til at lære dansk af forskellige grunde: For det første er det vigtigt, at du kan dansk, når du skal arbejde i Danmark, for hvis du ikke forstår sproget, så misforstår du en masse ting, og du er ikke med i samfundet. For det andet arbejder vi med en del kemikalier, og derfor er det vigtigt, at medarbejderne kan forstå, hvad der står på produkterne. De må ikke bruge kemikalierne, uden at de ved, hvordan de virker. Det er fuldstændig forbudt i vores verden.

Silk Rengøring
Camelia Aurica Dumitru, der er indehaver af Silk Rengøring, har den samme tilgang til det danske sprog. Hun opfordrer også sine medarbejdere til at lære dansk, hvis de gerne vil blive i Danmark. Hun kommer selv fra Rumænien og går til dansk på sprogcentret i Silkeborg. Om det fortæller hun:

-For mit eget vedkommende er det fordi, jeg har min egen forretning, så jeg er nødt til at forbedre mit danske sprog. Det er mig, der giver tilbud, skriver mails og møder kunderne, og det kan være svært, hvis de spørger mig om noget, jeg ikke forstår.

Camelia Aurica Dumitru deltager i danskundervisningen to gange om ugen for at lære mest muligt, og hun er indtil videre glad for det:

-Jeg er lige startet, så det er lidt nyt, men jeg kan mærke, at jeg lærer nye ord, og det er vigtigt for mig.

Netto Biler
Hos Netto Biler arbejder de blandt andet med klargøring af biler, der omfatter rengøring og vask, så bilerne bliver klar til salg og eksport. Her har de også valgt at tilbyde dansk til de medarbejdere, der er tilflyttere til Danmark. For tiden drejer det sig om klargøringsmedarbejderne Mohamad Jamil, Osman Osman og Agne Taraskeviciute.

Økonomichef Nikolaj Fischer Vognstrup siger:

-Der er 19 ansatte i klargøringsafdelingen, og kommunikationen foregår på dansk, så de lærer hurtigt de fagudtryk, vi bruger. Men det er også godt at kunne følge med i det, der ellers foregår på virksomheden og at have overblikket, når vi snakker sammen internt, for eksempel i frokostpausen. Så derfor har vi tilbudt danskundervisning og sagt, at det kunne være en fordel at lære mere dansk både for arbejdspladsen, men også for medarbejderne selv i deres privatliv.

De tre medarbejdere hos Netto Biler er lige gået i gang med danskforløbet hos Sprogcenter Midt i Silkeborg. Nikolaj Fischer Vognstrup fortæller, at medarbejderne er tilfredse med kurset, og slutter:

-Det lader til, at de godt kan få det til at hænge sammen både med arbejde og danskundervisningen i fritiden, og de virker glade for det.

Udover holdundervisningen på Sprogcenter Midt i Silkeborg kan virksomheder også vælge onlineudervisning, virksomhedsforlagt undervisning eller sprogkonsulentydelser, der foregår på virksomheden. På den måde kan virksomhederne støtte sine medarbejdere med det mest optimale tilbud.

Antra Viksna, Let Service

Camelia Aurica Dumitru, Silk Rengøring

Mohamad Jamil, Netto Biler


aug, 2020

Tags: , , ,