Nyhedsoverblik

To læger knokler med at lære dansk

Beslutningen om at flytte til Danmark var et år undervejs. Nu knokler Ali Mejren, 29, og Ali Thamer, 31, med at lære dansk, så de to irakiske læger hurtigst muligt kan komme ud og arbejde i deres nye hjemland.

Undervisningen på Sprogcenter Midt i Horsens er et afgørende element i den nye hverdag for begge læger og deres familier: I foråret 2018 kom de til Danmark, som et resultat af kampagnen for at hverve udenlandske læger, og nu er de i fuld gang med at lære sproget og deres hverdag at kende. Det samme er begge deres hustruer, som også er læger, men som er knapt så langt i danskundervisningen, fordi de kom lidt senere til landet.

At de skal lære dansk, er ingen af dem i tvivl om:

-Vi planlægger at blive her. Vores børn er næsten længere med at lære sproget end os, og vi skal kunne kommunikere tydeligt, når vi begynder at arbejde på sygehusene. Derfor skal sproget være på plads, siger Ali Mejren, som er på vej mod en PD3.

Ali Thamer, der stammer fra Bagdad, er endnu ikke helt så langt, men arbejder også målrettet på at lære det nye sprog. Han har et skarpt øje for grammatikken, og mestrer i forvejen tysk.
-I den sammenhæng er dansk ikke så slemt, siger han med et smil.

Havde forberedt sig på deres nye land
Begge havde, sammen med familien, forberedt sig på deres nye land. Masser af informationer og artikler er blevet pløjet igennem på nettet, og de irakiske læger var også begyndt at snuse til dansk, inden de overhovedet satte deres fødder på dansk jord.
-Faktisk synes jeg ikke, dansk er så svært, som mange siger. Men det kræver, at du holder fokus hver dag, og at du bruger sproget – også uden for skolen, siger Ali Mejren, der har været i Danmark i knap ni måneder.

Begge familier er glade for tilværelsen i Horsens og den faste undervisning to dage om ugen. Fritiden byder på samvær med andre irakere, med danske venner, cykelture eller besøg i svømmehallen – og begge har også involveret sig i frivilligt arbejde i henholdsvis Blå Kors-butikken og som samarit hos Røde Kors.

-Det er vigtigt at møde folk andre steder end på skolen. Her lærer vi de grundlæggende regler, også de skriftlige, og får nogle meget nyttige redskaber til vores fremtid. Men vi skal også tale det i hverdagen, og her er skolen ikke nok, siger Ali Thamer.

Brug for supplerende dansk
De to læger – og de par håndfulde andre irakiske læger, som lige nu bor i Horsens – har et håb om, at de senere kan supplere den grundlæggende danskundervisning med et kursus i ”lægedansk”.

-At tale dansk i hverdagen er fint og vigtigt, men som læge skal du også kunne tale med patienter og kolleger, og her er en masse fagudtryk, som mange andre ikke bruger. Et ekstra kursus vil være en stor hjælp, siger Ali Mejren, der oprindeligt er fra Basra.

De to læger har valgt Horsens, fordi det ligger centralt i landet, og fordi der dermed er mange sygehuse inden for en overkommelig køreafstand.

-Vi er glade for at bo i Horsens, og her er trygt og roligt. Men vi er selvfølgelig klar til at flytte efter jobbet. Hvis det viser sig, at vi kan få job i f.eks. Aalborg, flytter vi bare derop, understreger Ali og Ali.

Ali Mejren og Ali Thamer


jan, 2019

Tags: , ,