Nyhedsoverblik

Steel Products opkvalificerer med FVU-dansk

Hvis en medarbejder er ufaglært og skoletiden ligger 40 år tilbage, så kan det være svært at følge med i udviklingen med computere og læsning på arbejdspladsen. Det ønsker Steel Products i Horsens at gøre noget ved, og derfor har de afdækket samtlige medarbejderes læse- og skrivekompetencer i samarbejde med Sprogcenter Midt og AOF.

80% var i målgruppen til FVU-dansk, og nu er der oprettet to danskhold og et hold for ordblinde på virksomheden. Dermed er en ny uddannelseskultur og en opkvalificering af medarbejderne skudt i gang.

Hos Steel Products foregår meget i produktionen digitalt, og derfor skal de ansatte have kendskab til computere og kunne læse det mest elementære for at udføre arbejdet korrekt og effektivt. Karen Dalby Jensen, Produktionsassistent hos Steel Products, siger:

– Vi har en del rigtig gode medarbejdere, som er udfordrede enten sprogmæssigt eller af ordblindhed, og vi har brug for, at de kan læse og forstå dansk. Der følger en instruktion med i alt, hvad vi laver, for eksempel i hvordan man pakker og kontrollerer. Og alting skal dokumenteres på computere.

FVU-dansk for alle medarbejdere
Der er både oprettet et hold i FVU-dansk for udlændinge og et hold i FVU-dansk for danskere på virksomheden. Om det fortæller Karen Dalby Jensen:

-Vi vil gerne opkvalificere alle vores medarbejdere, så vi kan give dem lidt flere opgaver. Vi har mange fremmedsprogede, og nogle af dem har brug for at lære mere dansk. Men der er også danske medarbejdere, der er udfordrede i læsningen, og vi vil gerne være med til at give dem selvtillid både på arbejdspladsen, men også så de bedre kan klare sig på hjemmefronten og læse en avis.

Det er meget forskelligt, hvordan medarbejderne har taget imod dansktilbuddet. Nogle har været positive, mens andre bare har lyst til at passe deres maskine i fred og ro, og det gælder både blandt de fremmedsprogede og danskerne. Produktionsmedarbejder og tillidsrepræsentant, Tove Nebsbjerg, har takket ja til FVU-dansk. Om det siger hun:

-Screeningen viste, at min læsehastighed og min stavning ikke var så god, og man tager ikke skade af at lære noget. Det er mange år siden, jeg har gået i skole, og jeg har brug for at skrive dansk i mit arbejde som tillidsrepræsentant, hvor jeg laver opslag og tager notater til møder.

Mere uddannelse i fremtiden
Tove Nebsbjerg synes godt om, at virksomheden har satset på at få alle med på kurserne:

-Det er jo nemt at pille de dygtige ud og give dem flere kurser, men det er vigtigt, vi får alle med. Og måske får flere lyst til at deltage og tage mere uddannelse, når vi andre taler godt om kurserne.

Produktionsassistent Karen Dalby Jensen håber også, at kurserne i FVU-dansk giver medarbejderne mod på at lære mere:

-Man har måske ikke lyst til at uddanne sig videre, fordi man ikke tror på, at man kan læse eller føler sig dum. Så vi håber, at kurserne i FVU-dansk kan være en motivationsfaktor for læring i hele organisationen.

Karen Dalby Jensen tror, at Steel Products vil tilbyde deres medarbejdere flere FVU-danskkurser i fremtiden. Lige nu er FVU-digital og FVU-matematik i støbeskeen. Hun siger afsluttende:

-Benarbejdet har været stort, men sprogcentret har hjulpet os med de udfordringer, vi har haft undervejs, og samarbejdet har fungeret fint. Så vi håber, det har været besværet værd, og at medarbejderne har fået lyst til mere uddannelse, når kurserne slutter.

Karen Dalby Jensen

Tove Nebsbjerg


sep, 2020

Tags: , , , ,