Nyhedsoverblik

Start på dansk tidligere

-Jeg ville gerne være begyndt på at lære dansk før. Det havde været en stor fordel.

Det konstaterer Radoslav Yanakiev, 31, som i øjeblikket går på et FVU-lørdagshold på Sprogcenter Midt i Horsens. I hverdagene passer han sit job som softwareudvikler hos Fujitsu i Aarhus, og her har han god brug for at kunne tale dansk.

-Selvom alle forstår engelsk, taler vi dansk sammen i hverdagen, og det er helt ok. Det er også derfor, jeg for otte måneder siden valgte at begynde på et danskkursus, som Ramsdal, Jobcentret og Sprogcenter Midt stod for i fællesskab. Det er simpelthen lettere at finde et job, hvis jeg kan tale dansk, siger han.

Da Radoslav kom fra Bulgarien for at begynde som VIA-studerende for fem år siden, valgte han danskundervisningen fra.

-Jeg vidste endnu ikke, om jeg ville blive i Danmark efter studiet. Desuden foregik undervisningen på engelsk, og jeg kunne klare mig på engelsk. Men nu er det nødvendigt med dansk, siger Radoslav.

Lærer nu dansk

Hans bror arbejder for et it-firma i København, hvor hverdagssproget er engelsk, men arbejdspladser af den type er svære at finde uden for hovedstaden. Også derfor har han nu kastet sig over at lære dansk.

-Min jobsamtale hos Fujitsu foregik på dansk, og selvom det var svært, gik det nogenlunde – jeg fik da jobbet! I dag forstår jeg det meste af samtalerne på kontoret, og vi kan altid ”låne” et ord på engelsk, hvis det kniber, men selvfølgelig er der nogle ting, som stadig er svære, siger Radoslav, som indtil videre kun har haft begrænset kontakt med kunderne. Han vil gerne være lidt bedre til dansk, før han for alvor kaster sig ud i den del af arbejdet.

Bliver i Danmark

Radoslav har nu besluttet at blive i Danmark i hvert fald nogle år fremover. Danskundervisningen giver ham et klart større ordforråd, snart flytter han fra Horsens til Aarhus for at spare den daglige rejsetid, og han mødes stadig med gamle studiekammerater fra VIA-tiden i fritiden – og nu taler de dansk sammen.

-Da jeg begyndte på VIA, havde jeg ikke meget tid til overs. Jeg skulle studere og havde et arbejde ved siden af, så jeg følte ikke, at jeg havde tid til at lære dansk. Jeg var heller ikke helt sikker på, om jeg ville blive i Danmark. Det er jeg nu, og jeg vil gerne blive endnu bedre til sproget. Men det ville da have været en stor fordel, hvis jeg var begyndt tidligere. Det kan jeg se nu, siger han.

Radoslav Yanakiev, softwareudvikler


okt, 2018