Nyhedsoverblik

Sprogmentor hjalp med job

Sprogmentor hjalp Rana godt i gang med hendes nye job

-Jeg elsker mit arbejde og at gøre kunderne glade. Og jeg får hele tiden lettere ved at tale med dem.

Rana Atfea er i gang med at læse op til sin sidste eksamen på DU2-forløbet på Sprogcenter Midt i Silkeborg. Eksamen finder sted her i november, og herefter kan hun på fuld tid koncentrere sig om sit faste arbejde som frisør hos Salon Souna i Viborg.

Før hun fik det faste job i Viborg var hun i praktik i to frisørsaloner, bl.a. hos Souna. Rana har i 13 år haft sin egen salon i Syrien med to ansatte, og hun var aldrig i tvivl om, at hun gerne ville fortsætte ad samme vej i Danmark.

Fik tilknyttet sprogmentor
Hun fik tilknyttet underviser Sofie Grods Hansen som sprogmentor i begyndelsen af sin ansættelse, og det var også en stor hjælp – ikke mindst, fordi indehaveren Samh gjorde opgaven meget konkret:

-Samh havde nogle klare mål for, hvad Rana gerne skulle have ud af mentorforløbet: At hun kan være alene i salonen og tage imod tidsbestilling over telefonen; at hun kan tale med kunderne om hvilken frisure, der passer til ansigtet; at hun kan smalltalke og – som det måske sværeste – at hun kan sælge flere hårprodukter. For mig var det dejligt konkret, for vi kunne med det samme gribe fat i ord og sætninger, som handler om betaling, tidsbestilling og produkter, siger Sofie Grods Hansen, som roser Rana Atfea for at være ”megadygtig” og god til at øve og bruge de nye ord, hun lærer.

Kunderne hjælper med ordene
Rana selv føler, at hun hele tiden bliver bedre. Kunderne er søde til at hjælpe hende med de ord, hun mangler, og for hver uge går det lettere at holde samtalerne i gang på dansk.

-Nogle af kunderne retter mig, når jeg siger noget forkert, og det er jeg glad for. Det hjælper mig til at blive bedre, og vi snakker om alt, fra vejret over børn til arbejde. Mange vil vide, hvor jeg kommer fra, hvor længe jeg har været i Danmark, og om jeg har familie, fortæller hun. Her kan vi tilføje, at Rana har boet tre år i Danmark, og at hun og hendes mand har tre børn.

-Derhjemme taler vi både arabisk og dansk, men børnene taler alle sammen meget bedre dansk end mig. Endnu, siger hun med et stort smil.

Arbejdet er bedst
At være frisør i Danmark er noget anderledes end i Syrien.

-I Syrien bruger man mere f.eks. at få farvet sit hår og lagt makeup og kunstige øjenvipper. Til gengæld har jeg lært at klippe mænd, for det gjorde jeg ikke i Syrien, men det er helt naturligt her. Samtidig begynder der at komme kvinder med tørklæde som kunder hos Salon Souna, for de vil ikke klippes af mænd – og så kan jeg hjælpe dem, siger Rana, der glæder sig, til eksamen er overstået:

-Jeg er rigtig glad for at gå på skolen, men arbejdet er bare bedre. I salonen får jeg lov til at prøve det hele og komme med nye ideer, som ejeren, Samh, tager godt imod. Jeg er glad hver eneste gang, jeg kører på arbejde, siger Rana.

Rana Atfea, frisør


nov, 2018

Tags: , ,