Nyhedsoverblik

Praktik gav fast arbejde

Praktikophold gav Zaki et fast arbejde

Det var et praktikophold under KTU (Klar Til Uddannelse) på Sprogcenter Midt, som direkte førte til, at 29-årige Zaki Shaheeh siden 1. maj har haft sin faste gang som smed på Grædstrup Stål i Grædstrup.

Her kan han bruge det håndværk, han lærte i Syrien, og som han stadig elsker: At svejse, bukke og skære i jern og stål. Samtidig er arbejdet betydningsfuldt på en anden måde:

-Det er vigtigt for mig at tjene mine egne penge, så jeg klarer mig selv, siger Zaki, der har en kone og en datter.

Han begyndte på Grædstrup Stål midt i februar i praktik hver tirsdag og onsdag. Det var en del af KTU-forløbet, som i løbet af et års tid skal spore deltagerne ind på den rigtige uddannelse.

Men Zaki var ikke i tvivl om, at han allerede havde den rigtige uddannelse med i bagagen – han skulle bare udnytte den. Og han viste hurtigt sit værd, siger produktionschef på Grædstrup Stål, Allan Kristensen.

-Allerede første dag kunne vi mærke, at han fagligt var godt med, og at det sproglige grundlæggende også fungerede. Zaki er ikke bare fagligt dygtig, han er også meget motiveret – f.eks. kunne han ikke møde op en tirsdag, fordi bilen var i stykker. Jamen, så kom han selvfølgelig næste dag og mødte i øvrigt også lige op om torsdagen, fordi han ville bidrage – og så tog han i stedet sin danskundervisning om aftenen. Den slags motivation kan vi altid bruge, siger Allan Kristensen.

Med den faste ansættelse får Zaki ikke længere egentlig danskundervisning, men Sprogcenter Midt følger ham via en sprogmentor, der skal bidrage til at øge både ordforrådet og forståelsen.

-Dansk er stadig svært. Jeg lærer nye ord hele tiden, men det er godt, at sprogcentret stadig følger med, så jeg bedre kan snakke med kollegerne, for det kan stadig være lidt svært, siger han.

For Allan Kristensen er det også fint, at Sprogcenter Midt fortsat er på banen som støtte.

-Selvfølgelig er der stadig udfordringer, selvom Zaki klarer sig rigtig godt på dansk. Vi kan tydeligt mærke, at han har fulgt med i dansktimerne, men en sprogmentor kan helt sikkert være med til at styrke ham endnu mere, siger produktionschefen, som roser Zaki for at være stabil, omgængelig, vellidt og fagligt dygtig.

Grædstrup Stål har ansat Zaki på almindelige vilkår. Det vil sige, at han i de første måneder er ansat med løntilskud, men produktionschefen er ikke i tvivl om, at Zaki Shaheeh er en del af arbejdspladsen i mange år frem.

-For os er det indstillingen og motivationen, der er afgørende – og der passer han rigtig godt ind, siger Allan Kristensen.


maj, 2017