Nyhedsoverblik

Orhan har kurs mod uddannelse

Det er aldrig for sent at få en uddannelse. Heller ikke, når man skal begynde med 9. klasse som 25-årig.

Orhan Osso fra Skanderborg er netop blevet færdig med sin IGU, hvor han har fået danskundervisning på Sprogcenter Midt samt været i praktik hos OC Blik i Låsby som blikkenslager.

Nu er han klar til næste skridt: En 9. klasse på VUC og dernæst en plads som voksenlærling hos firmaet i Låsby.

-Egentlig har jeg aldrig været god til at gå i skole. Men det er nødvendigt for at få en uddannelse, så jeg kan klare mig selv resten af livet, siger Orhan, som i sit hjemland Syrien blot gik seks år i skole.

Så strøg han ud på arbejdsmarkedet, bl.a. på et autoværksted og på et lager, for at hjælpe med at forsørge familien.

I dag gælder det så 9. klasse, så han med tiden kan fortsætte i jobbet hos OC Blik som voksenlærling. Her har han haft en meget varieret arbejdsdag med en høj grad af frihed til selv at styre sine opgaver.

-Jeg laver alt muligt. Nogle dage står jeg meget på værkstedet og laver zinkkasser til blomster eller altankasser; andre dage er jeg med ude ved kunderne. Det hele er fint, for jeg kan li’ at arbejde med hænderne, fortæller Orhan, som bor hos en dansk familie.

Han er helt klar over, at 9. klasses-pensum med dansk, matematik og engelsk kan blive en udfordring, for selv om han taler særdeles godt dansk, er han knap så stærk i det skriftlige.

-Jeg har været glad for at være i IGU her. Arbejdet er godt, og Ole er en rar mand, og vi har det fint med hinanden, siger han.

Ole er firmaets indehaver Ole Clausen, som gerne vil hjælpe Orhan videre i livet og ind i det danske samfund:

-Orhan har en god forståelse af tingene, og har flyttet sig meget – også med sproget. Han passer sine ting, er pligtopfyldende og vil gerne lære, så jeg har været godt tilfreds med at ha’ ham her. I det hele taget vil jeg gerne hjælpe dem, der viser viljen til selv at gøre noget, og det gør Orhan, siger Ole Clausen.

Om få år går han på pension, og målet er at Orhan kan gennemføre sin tid som voksenlærling forinden.

-Vi er helt enige om, at det her er det rigtige for ham. Hvis han skal blive i Danmark, får han langt flere muligheder, når han har en uddannelse, i forhold til at være ufaglært. Samtidig er han både dygtig og motiveret og har let ved at lære håndværket, så det skal nok gå, siger Ole Clausen.

For Orhan er skolebænken lige nu blot et skridt på vejen mod uddannelse og siden fast arbejde.

-Jeg har altid arbejdet meget og tager også gerne weekenden med, hvis det er nødvendigt. Jeg skal nok nå igennem det, for det er mit mål – at blive bedre til dansk og få en uddannelse, så jeg kan klare mig selv, siger han.

Orhan Osso


jan, 2019

Tags: , , ,