Nyhedsoverblik

Nye ord hver eneste dag

Jeg lærer nye ord hver eneste dag

Sproget gør stadig knuder, når det skal ud af munden. Det går lidt lettere, når det kommer ind via ørerne for Ali Juma, som siden sommerferien har arbejdet på møbelfabrikken Steens Group A/S i Kjellerup.

-Jeg forstår mere dansk, end jeg kan tale. Men hver eneste dag på jobbet hjælper mig, forklarer den 33-årige flygtning fra Syrien, som har været i Danmark i knap to år og bor i Silkeborg.

At løntilskudsjobbet i Kjellerup passer ham strålende, er let at fornemme:

-Jeg føler mig tryg og mega-godt tilpas på arbejdet, fastslår Ali, der har en baggrund som lastbilmekaniker.

Hans indgang til det danske arbejdsmarked bliver ikke lettere af, at han var analfabet, da han påbegyndte sin danskundervisning. Via undervisningen på DU1 modul 3-dagholdet på Sprogcenter Midt har han fået de grundlæggende danskkundskaber samt lært at læse og skrive så meget, at han fungerer fint på møbelfabrikken, og jobbet giver ham mere end trivsel i hverdagen. Det giver også – langsomt, men sikkert – et bedre dansk, som supplerer den undervisning, han får og som styrker hans evne til at kommunikere i hverdagen. Ali går fortsat til danskundervisning; nu på aftenhold to gange om ugen på sprogcentret i Silkeborg.

-Efterhånden forstår jeg bedre den by, jeg bor i. Jeg kan læse skilte og forstå dem. Mit problem er nok, at jeg ikke har så mange at tale dansk med i fritiden – det er mest på arbejdet og på sprogskolen, siger Ali.

Han siger, at han som regel ”forstår ca. halvdelen af det, kollegerne taler om i pausen”.

-Jeg lærer faktisk nye ord hver eneste dag, og jeg forstår de beskeder, jeg får. Arbejdet gør mig gladere, selvom det stadig kan være svært at udtrykke alle mine tanker. Det er også fint at have dansk på sprogskolen. Det kan jeg bruge til at tale med kollegerne, siger Ali, som ikke tidligere har skullet lære fremmedsprog – han taler f.eks. ikke engelsk.

-Hvis du spørger mig, er dansk det sværeste sprog i verden! Vokalerne er meget svære at udtale, synes jeg. Men det går hele tiden bedre, siger Ali Juma.


okt, 2016