Mad kan gøre grænser ligegyldige – og den kan bygge bro mellem lande og kulturer, der ligger langt fra hinanden.
Den erfaring har tre kvinder omkring Sprogcenter Midt alle gjort. Miriam fra Mexico, Sunisa fra Thailand og Khaton fra Syrien har umiddelbart ikke meget andet til fælles end deres glæde ved at lave mad. Den er til gengæld så stor, at de overvejer at starte en fælles catering-forretning med festlig mad fra forskellige hjørner af verden.
Miriam German, Sunisa Henriksen og Khaton Mesto mødte hinanden i praktik på ungdomsskolen i Silkeborg for to år siden. De to sidstnævnte havde begge gennemført danskstudier på Sprogcenter Midt i byen, og alle tre var på det tidspunkt på vej videre med en uddannelse inden for fødevarer – Miriam og Sunisa som ernæringsassistenter; Khaton inden for catering og smørrebrød.
Ved den lejlighed fandt de ud af, at de arbejdede rigtigt godt sammen, og at de alle kunne lære hinanden noget. Og de kulinariske forskelle var måske ikke så store endda.
-Maden fra Mexico og Syrien har en del tilfælles, f.eks. falafel og churros. Der er nogle elementer, der går igen – måske fordi der i sin tid kom indvandring fra Mellemøsten til Spanien, og spanierne siden kom til Mexico. Til gengæld er Sunisas thailandske mad meget anderledes, siger Miriam.
De tre har bl.a. lavet mad til julefrokoster, og i deres fælles tid i Ungdomsskolen stod de for hele menuen og madlavningen til skolens 75 års jubilæum. Deres fælles opgaver kunne sagtens være startskuddet til noget større.
-Jeg drømmer i hvert fald om at åbne et køkken med mad ud af huset sammen med Miriam og Sunisa. For det første har vi det godt sammen, for det andet kan vi noget forskelligt – og for det tredje føles det næsten ikke som arbejde at lave mad, siger Khaton.
Khaton er netop blevet færdiguddannet som cater med sølvmedalje ved svendeprøven, og i februar fik hun og hendes makker Daniela guld ved DM i Smørrebrød. I dag arbejder hun på VIA University College i Silkeborg, hvor hun også havde læreplads.
Ideen om starte selv som en stærk trio fascinerer også Sunisa:
-Det kunne virkelig være sjovt at leve af at lave spændende mad til fester. Det vil dog kræve det rigtige lokale med et ordentligt køkken, for hvis man skal lave mad til 40 konfirmationsgæster, bliver vores egne køkkener for lille, tilføjer Sunisa.
Sunisa er netop blevet færdiguddannet som ernæringsassistent.
Miriam har også lyst til at starte egen forretning, men tæller alligevel på fingrene. Hun bliver færdig som ernæringsassistent til sommer, men for hende er der flere brikker i puslespillet. Hun har i øvrigt gennemført hele uddannelsen med skolepraktik – for hende var det en god måde at komme videre på, og hun føler, at det har givet hende de rigtige forudsætninger og kompetencer til det danske arbejdsmarked.
-Jeg elsker også at lave mad, og jeg slapper af, når jeg gør det. Men jeg har i forvejen et andet job på deltid, og samtidig skal det hænge sammen med, at jeg også gerne vil have tid til vores datter på ni år. Der er flere ting at tage hensyn til, men muligheden er virkelig spændende. I hvert fald vil jeg gerne blive ved med at arbejde med mad, simpelthen fordi det gør mig glad, siger Miriam.
Om de tre ender med at starte egen forretning, ved de altså ikke endnu. Men alene muligheden for at blive selvstændige i fællesskab har helt tydeligt tændt dem. Nu må foråret vise, om madglade midtjyder fremover kan bestille festmad med smag fra både Mexico, Thailand og Syrien.