Nyhedsoverblik

Målrettede mod dansk og job

Ilham tager sin eksamen midt i barselsorloven, mens Ali har travlt med skole og IGU-praktik

-Vi skal simpelthen lære dansk. Det er her, vi skal bo, så derfor skal vi selvfølgelig lære sproget.

Ilham Belkilo er slet ikke i tvivl. Hun og hendes kæreste, Ali Husseinak, er godt i gang med både at lære dansk og at bygge et hjem i Horsens. Senest er Adam, der nu er fire måneder, kommet til, så der er ved at være trængsel i den lille lejlighed.

-Ja, vi drømmer om en større lejlighed. Det er ingen hemmelighed, siger Ilham med et smil.

I Syrien arbejdede hun for et medicinalfirma – nu hedder udfordringen en PD2-eksamen og derefter kurser på VUC. Hun har insisteret på at færdiggøre sin danskeksamen inden jul, selvom Adam er kommet til verden, og hun har fulgt undervisningen med et flot fremmøde.

Hvad fremtiden så bringer – ud over en forhåbentlig større lejlighed – ved parret ikke endnu.

-Vi vil skabe et godt liv for os selv og børnene. Mit mål er at få et kontorarbejde, så jeg møder danskere og tjener mine egne penge, siger Ilham.

Vi skal alle lære dansk

Ali er allerede i gang som IGU-praktikant hos HAY Møbler. Hans udfordring er, at han er ordblind, og derfor har måttet kæmpe mere for at lære dansk. Men han bliver ved.

-Jeg er rigtig glad for at have tre dage om ugen med lagerarbejde. Kollegerne er gode, og jeg er også rigtig glad for min lærer her på sprogskolen. Det går langsomt fremad med at lære dansk, men det går hele tiden fremad – og IGU’en er meget vigtig for mig, understreger Ali.

Parret har, ud over lille Adam, Roha på ni år og Yussef på seks år. Børnene trives i Horsens og taler fint dansk, og Adam skal naturligvis også tale dansk med tiden.

-Vores liv skal være i Danmark, så børnene skal selvfølgelig også tale sproget. Men vi skal også lære det. Vi har heldigvis flere gode venner fra Syrien, som bor enten i Horsens eller tæt på, men vi vil også gerne ha’ flere danske kontakter og venner. Vi er begyndt at tale mere med vores naboer, og det er i hvert fald første skridt, siger Ilham og Ali.

De næste måneder vil Ilham nyde resten af sin barsel, inden skolebænken kalder igen.

-Jeg har da haft travlt med at passe begge dele, men for mig har det været vigtigt at komme videre med min danskundervisning. Jeg glæder mig til at have lidt tid med Adam derhjemme, men det bliver også dejligt at komme i gang igen bagefter, siger Ilham Belkilo.

Ilham Belkilo og Ali Husseinak


nov, 2018