Nyhedsoverblik

Let at tale med Thomas

– Jeg kan ikke spille fodbold med kursisterne. Men jeg kan tale dansk, lytte til dem og forhåbentlig give dem et indblik i, hvem danskerne er og hvordan vi tænker.

Sådan siger Thomas Borghus, som i et års tid har været frivillig på Sprogcenter Midt i Silkeborg. En gang om ugen – typisk om torsdagen – bruger han ca. halvanden time på at rulle sin kørestol ind i fællesrummet på Gødvad Bakke og finde nogle kursister, der har lyst til bare at tale dansk. Han løser ikke deres problemer og har ikke en særlig dagsorden med – men han lytter og taler.

– For mig er det vigtigt, at det er lidt afslappet og uformelt. Jeg ved fra andre udlændinge, hvor svært det kan være at få danske venner, og at sproget især i begyndelsen kan være en udfordring. Der kan jeg hjælpe, fortæller Thomas Borghus.

Emnerne spænder vidt rundt om bordet og Thomas taler med om det hele; fra sport til familie og drømmen om at få et job.

– Jeg spørger gerne ind til dem, deres familie og deres baggrund. Men først og fremmest taler vi om det, der interesserer dem, siger han med et skævt smil.

Hos de fire kursister, som denne torsdag har slået sig ned sammen med Thomas, er hans ugentlige besøg meget populære.

-Det er dejligt, at der kommer frivillige og taler med os. Det er en stor hjælp, og Thomas er let at tale med. Samtidig er han god til at tale langsomt og gentage tingene, så vi bedre kan forstå ham, siger Angesom Haile.
Rundt om bordet supplerer Recep Gergin, Ossama Barkal og Habtom Mehreteab med smil og nik – jo, Thomas’ besøg giver mere end bare lidt hyggeligt samvær.
Og straks går snakken videre på kryds og tværs om bordet – der vises familiebilleder, der tales om savnet af hustruer og børn og om værdien af tale dansk på jobbet, om glæden ved at køre lastbil og om at bo i Danmark sammenlignet med Ukraine, hvor Ossama Barkal har arbejdet et par år.

-Danskerne er nok lidt sværere at komme ind på livet af. Så hjælper det at have sådan en som Thomas, siger han.


aug, 2016