Nyhedsoverblik

Kawa i fast job på slagteriet

– og han er glad for at være rollemodel for nye flygtninge.

Det hjælper altid at kunne afprøve sine danskkundskaber på jobbet. Og det hjælper meget på motivationen at se, at andre har gået den samme vej med succes.

På storslagteriet Danish Crown nord for Horsens er 21 udenlandske kursister i disse uger i gang med et danskkursus og et praktikforløb, der skal bane vejen for et sommerferievikariat. Det er 26-årige Sherwan Hasso rigtig glad for:

-Jeg har arbejdet, siden jeg var 13 år – på landet, med at køre lastbil og som vvs-mand. Jeg vil bare gerne arbejde for mine penge, og kurset hjælper, fordi vi både lærer ord, vi kan bruge og praktikken forbereder os til et fast arbejde, siger han.

Sherwan Hasso

Undervejs har de 21 kursister haft besøg af Kawa Sormanji, som i fjor gennemførte det samme kursus. Efter et vikariat fik han i efteråret fast arbejde i opskærings-afdelingen, hvor han møder ind hver dag fra klokken 06:00 til 14:35.

-Mine kolleger er helt fine, og det går bedre og bedre med at tale dansk med dem – selvom de kommer fra mange forskellige lande. Men det vigtigste er, at jeg har et rigtigt arbejde hver dag, hvor jeg kan bruges,

Kawa Sormanji

siger Kawa Sormanji, som ifølge Sherwan Hasso er blevet lidt af et forbillede for de nuværende kursister. Og det er han godt tilfreds med:

-Hvis jeg kan, så kan andre også. Man bliver træt på en helt anden måde af arbejdet, men når du arbejder, betyder det meget mere at holde fri, siger Kawa Sormanji, hvis kone venter parrets første barn til sommer.

Og tiden på Danish Crown har også bragt andet med:

-Jeg er holdt op med at ryge efter 19 år. Det er simpelthen for besværligt at nå udenfor i pauserne, siger Kawa med et stort smil.

 

Kort vej til fast arbejde

I Danish Crowns HR-afdeling er HR-koordinator Heidi Stobberup tilfreds med udbyttet af praktik- og danskforløbet i fjor – og har også store forventninger i år.

-Er man motiveret, kan man altid komme i betragtning til et job hos os. Med ca. 1.450 ansatte i slagteriets produktion er der et naturligt gennemtræk i løbet af året, så selvom et sommervikariat ikke fører til job med det samme, kan der hurtigt opstå muligheder. Men selvfølgelig betyder det noget, at du har kendskab til dansk – både det sociale i kantinen, men også for at kunne forstå arbejdsbeskrivelser og sikkerhedsreglerne, siger hun.

Erfaringerne fra i fjor har betydet, at årets kursus blev lidt anderledes:

-Sidste år lå danskundervisningen i forlængelse af en arbejdsdag, men mange af kursisterne var trætte, når de skulle have undervisningen. I år arbejder de tre dage og lærer dansk i to, så de bedre kan koncentrere sig om begge dele, siger Heidi Stobberup.

I lighed med sidste år er kurset sat i søen i nært samarbejde med Horsens Kommunes jobcenter. Både HR-koordinator Heidi Stobberup og teamkoordinator ved Jobcentret, Annette Mønster mener, at det gode samarbejde samt kursus- og praktikforløbet kan tjene til inspiration for andre virksomheder:

-Sprog er en adgangsbillet til mange arbejdspladser, og vi vil gerne ha’ integreret så mange udlændinge som muligt. Dels får vi brug for deres arbejdskraft, dels har ingen glæde af, at de bare går derhjemme. De har et ønske om at bidrage og være rollemodeller for deres børn, og dette forløb er et klart skridt i den rigtige retning, siger Annette Mønster og fortsætter:

-Både vi og Danish Crown mener det har været vigtigt, at der kun har været én indgang til projektet – altså en effektiv kommandovej – fordi der følger et stort koordineringsarbejde med. Vi har været i løbende dialog med andre jobcentre, sprogcentret og Learnmark, så Danish Crown har kunnet koncentrere sig om at få besat opgaverne, siger hun.

Af de 24 kursister på Danish Crown i forsommeren 2016, har de 17 fået tilbudt fast arbejde.


maj, 2017