Nyhedsoverblik

Et sprogligt boost!

De fik et sprogligt boost på årets sommerskole

Sommerskolen for DU3 på Sprogcenter Midt betyder tre ugers intensiv sprogtræning. Undervisningen giver deltagerne bedre sproglige færdigheder og forbereder samtidig til den statskontrollerede modultest. To af dem, som denne sommer tog imod tilbuddet, var Alexandru og Yan.

-Det er kompakt og giver en masse; ikke bare i form af nye ord, men også som en bredere forståelse og mere indsigt i dansk grammatik. Jeg forstår dansk bedre og laver færre fejl, siger Alexandru Trifan, 26, som er uddannet bygningskonstruktør fra VIA. Nu vil han skabe sig en karriere som selvstændig i Danmark.

-Det er vigtigt at kunne mere dansk. Både det faglige dansk med de særlige ord, men også fordi ansøgninger og præsentationer skal skrives på dansk, konstaterer han.

Yan Jiang, 33, der arbejder som dataingeniør hos Siemens i Brande, er glad for at læreren på hendes sommerkursus taler relativt langsomt og tydeligt. Hun vil især gerne kunne tale bedre med i pauserne på jobbet:

-En del af den faglige snak foregår naturligt på engelsk, men i pauserne taler man dansk – og her hjælper det med tre ugers intensivt dansk, siger hun, der ikke har overskud til at gå til danskundervisning i hverdagen.

-Nej, med otte timers arbejde og et par timers transport er der ikke altid plads til mere i hovedet, siger hun og tilføjer, at hun altid taler dansk med sin mand derhjemme.

Underviser Jes Dorf har lagt vægt på, at sommerskole-undervisningen også omfatter sprog, som bruges i hverdagen. Derfor øver han kursisterne i f.eks. at uddrage det væsentligste fra et indslag på tv eller en artikel i en avis eller på nettet.

-Det er ikke sikkert, de forstår alle nuancer 100 pct., men ved at få fat i det vigtigste får de også et indblik i, hvad der sker i Danmark og i debatten, siger han.

De af kursisterne, der skal op til modultest, har også et konkret sigte, siger Jes Dorf:

-De skal f.eks. kunne skrive et debatindlæg, hvor man opbygger teksten med indledning, synspunkter, argumenter og afslutning. Det samme gælder med en tekst, hvor de kan fortælle mere frit fra leveren, og det skal jeg så vidt muligt forberede dem på, forklarer han.

I år har 175 kursister deltaget i danskundervisningen i sommerskolen på Sprogcenter Midt; heraf 44 fra DU3.


aug, 2017