Nyhedsoverblik

Hos Rival bliver IGU til fast arbejde

Maskinfabrikken Rival i Svejstrup mellem Ry og Skanderborg har gode erfaringer med IGU-forløb. To syriske medarbejdere er blevet fastansat i år efter at have afsluttet forløbet, og yderligere én er på vej.

-Vi vil gerne tage socialt ansvar og gøre en forskel i stedet for at bare at lukke øjnene og lade andre løse problemet. Og samtidig får vi dygtig og stabil arbejdskraft – det er da også en motivation for os, siger produktionschef Søren Djursland.

Fuad Jamal Salmo, 25, afsluttede sin IGU i foråret og blev omgående fastansat på lageret. At arbejde på en maskinfabrik er et stykke væk fra at læse økonomi, som han gjorde engang, men han nyder at gå på arbejde hver eneste dag.

-Da jeg begyndte her, kunne jeg lige nøjagtig bruge en boremaskine, men jeg havde ikke forstand på værktøj. Det har jeg nu. Jeg har lært at dreje, at fræse og at sandblæse, og har været på flere kurser, så jeg kan hjælpe lidt til over det hele, siger Fuad, som i dag klarer sig fint på dansk. I begyndelsen måtte der nogle gange engelsk til som hjælp, men hurtigt gik han over til udelukkende dansk.

-Rival er et dejligt sted at arbejde. Vi driller hinanden og hjælper hinanden, og jeg vil gerne blive her i mange år, fordi jeg hele tiden laver noget nyt. Det er også dejligt, at man er på fornavn med chefen og altid kan snakke med ham. Sådan er det i hvert fald ikke i Syrien, siger Fuad.

For 28-årige Mohammad Naser er Rival forhåbentlig vejen til en plads som voksenlærling. Han er ca. 10 måneder inde i sit IGU-forløb og har netop afsluttet modul 6 på danskuddannelsen.

-Jeg har lavet alt muligt forskelligt tidligere, og det får man også lov til her – det er jeg glad for. Jeg kan godt li’ at arbejde med hænderne hver dag. Mit næste mål er at blive voksenlærling, og jeg har fået nogle vigtige kurser allerede. Desuden skal jeg snart begynde på FVU-matematik, for matematik er vigtigt at kunne, siger Mohammad, som altså bliver færdig med sit IGU-forløb i november 2020.

Søren Djursland er særdeles tilfreds med Rivals hidtidige erfaringer med IGU.

-Vi har også været heldige at få nogle dygtige og enormt motiverede medarbejdere ind. I begyndelsen havde vi tolke ude på værkstedet, men fik hurtigt at vide, at det altså ikke var nødvendigt. De her mennesker vil rigtigt gerne arbejde og vise, at de kan bidrage, og med lidt anerkendelse undervejs blomstrer de virkelig op, siger produktionschefen.

Fra begyndelsen fik IGU’erne seriearbejde, hvor man hurtigt oparbejder en masse rutiner. Først senere, i takt med at deres dansk blev bedre, har de fået mere varierede arbejdsopgaver fra dag til dag.

-Vi har én regel: At de ikke taler arabisk med hinanden ude på værkstederne. Når det gælder arbejde, foregår al kommunikation på dansk, så alle er med på, hvad der tales om. Hvilket sprog de taler i pauserne, blander vi os ikke i, men jeg har klart indtryk af, at de er glade for at lære dansk og gerne vil lære mere hele tiden, konstaterer Søren Djursland.

Mohammad Naser (tv) og Fuad Jamal Salmo


aug, 2019

Tags: , ,