Nyhedsoverblik

Gratis prøvetime gav det sidste skub

Nogle gange skal man lige prøve tingene af, inden man beslutter sig. Derfor søsatte Sprogcenter Midt i dette efterår et nyt initiativ målrettet VIA-studerende: Kom og prøv en dansklektion eller to, ganske gratis, og find ud af, om det er noget for dig.

Dén idé blev en stor succes. I dag har sprogcentret to hold med tilsammen 37 studerende fra VIA University College, som lærer dansk to gange om ugen; i alt syv ugentlige lektioner. Og prøvetimerne havde bestemt en effekt, siger Damian Karas fra Slovakiet:

-Jeg havde på forhånd tænkt på at lære dansk, fordi det gør det lettere at klare sig i hverdagen, og fordi det giver bedre jobmuligheder. Men den gratis time gjorde bare beslutningen lettere. Jeg kunne virkelig godt li’ atmosfæren på stedet, så der var ikke så meget at overveje, siger den unge slovak, der netop er begyndt på at læse marketing management.

Anastasia Sturza fra Moldova begyndte på civilingeniørstudiet på VIA i september 2018, og havde også fra begyndelsen en intention om at lære dansk. Men uvist af hvilken grund blev hun ved med at udskyde det, indtil hun hørte om muligheden for en gratis time.

-Reelt havde jeg besluttet mig, men den gratis time var nok det skub, jeg havde brug for. For mig er det logisk at lære dansk, når jeg studerer her – ikke kun på grund af jobsøgningen bagefter, men du risikerer at gå glip af for meget, selvom mange danskere er gode til engelsk, siger Anastasia, som ved siden af studiet og dansktimerne har job som opvasker på Hotel Scandic Bygholm Park.

-Selvfølgelig kan det være svært at nå det hele, og jeg kunne godt bruge flere timer i døgnet. Omvendt lærer jeg en masse her, som man aldrig lærer ved at bruge Google Translate, siger hun.

At prøve dansk gratis en gang eller to var også afgørende for græske Maria Magdalena Michail, som læser til softwareingeniør.

-Jeg kunne nogle få ord og sætninger, inden jeg kom til Danmark, og tilbuddet om en enkelt gratis time var helt perfekt. Jeg ville bare være sikker på, at stedet føltes helt rigtigt, inden jeg meldte mig, og jeg er bestemt ikke blevet skuffet endnu.

Alle tre er enige om, at danskkundskaber er praktiske allerede i studietiden, selvom undervisningen på VIA foregår på engelsk.

-Du kan følge med i, hvad andre taler om – også ved studiejobbet – og det er lettere at finde ud af, hvad man skal købe i supermarkedet. Bare alle de forskellige slags mælk, I har… der er det en fordel at kunne læse lidt dansk, er de enige om.

Ideen til ”kom-og-prøv” kommer fra underviser Pernille Strandbygaard:

-Når der er brugerbetaling og depositum på at gå i gang, vil de fleste helt oplagt gerne vide, hvad de siger ja til, inden de forpligter sig. Målet var at give gæsterne lyst til at lære dansk og vise dem, at det kan være sjovt og let – og at det giver dem flere muligheder på længere sigt. Vi lagde vægt på, at timerne er en social begivenhed, hvor man taler med andre, for det er sådan, du bedst lærer et nyt sprog, men timerne var selvfølgelig strukturerede og nøje tilrettelagte, så vi fik introduceret en masse elementer i en sammenhæng – f.eks. udtale, præsentation og grammatik, siger hun.

Ved hver ”kom-og-prøv-aften” var der godt 15 deltagere, som bidrog med en god stemning og stor interesse. Der blev undervist, grinet og sunget sange, alle fik en folder med hjem, og selvom dansk kan være svært at udtale, gik det hurtigt op for mange, at en velplanlagt og gennemtænkt undervisning kan lette vejen ind i det danske sprog.

-Umiddelbart ligner det en idé, der er værd at prøve igen, for de studerende træffer deres valg på en bedre baggrund, og de er bedre forberedte, når de kommer her første gang, siger Pernille Strandbygaard.

Anastasia, Damian og Maria Magdalena


nov, 2019

Tags: ,