Nyhedsoverblik

Frivillig med fagsprog

Hanne hjælper lægerne med de danske fagudtryk

Hanne Nygaard, som er fast tilknyttet massør på Sprogcenter Midt, er nu også en glad frivillig. Hannes motivation for at blive frivillig er, at hendes ex-mand fra USA for år tilbage ikke fik den nødvendige faglige hjælp til at lære de danske fagord, så han kunne fortsætte sit arbejde som smed i Danmark.

Med den baggrund og erfaringer var det helt naturligt for hende at tilbyde sin hjælp til tre udenlandske læger, som lærer dansk på sprogcentret og som havde rigtig svært ved at få styr på de lægelige fagudtryk på dansk.

Lægerne har alle uddannelse og erfaring fra deres hjemlande. De kommer alle specifikt for at arbejde i Danmark, og målet er at bestå den danske lægeeksamen i almen medicin.

-Det betyder meget for os at lære de medicinske og anatomiske fagudtryk på dansk, og Hanne kan hjælpe os med det. I øjeblikket gennemgår vi alle kroppens muskler for at få de danske ord på plads, fortæller Amin Bolandbakhsh fra Iran.

-Hanne har hjulpet os med at få adgang til at låne lægefaglige bøger på VIA University College, fortsætter Nirojan Joseph Peter fra Sri Lanka.

(fv) Hanne Nygaard, Amin Bolandbakhsh og Nirojan Joseph Peter.

Hanne understreger:

-Jeg har ikke samme faglige niveau som lægerne, men min holdning er, at hvis de kan bruge noget af min viden – jeg kalder det ”pick my brain” (red. ”pluk min hjerne”) – så er det det hele værd. Det, de har brug for, som jeg ikke ved, prøver jeg at finde svaret på ved for eksempel at finde bøger til dem og ved at bruge mit faglige netværk. Jeg forsøger også at hjælpe dem med at skabe deres eget faglige netværk i Danmark.

-De unge læger er meget arbejdsomme og ambitiøse. De har lavet en studiegruppe, hvor de blandt andet deles om de bøger, jeg har lånt dem, læser sammen og udveksler viden, fortæller Hanne.

Hanne bruger to timer om ugen sammen med lægerne, hvor hun gør sit bedste for at finde svar på deres fagspecifikke spørgsmål ”Det er bare så dejligt at kunne bidrage med at hjælpe dem lidt på vej, og jeg ved jo at manglen på læger er stor i Danmark”.


jun, 2016