Nyhedsoverblik

Fredagsdansk på Velux

På Velux er der danskkursus hver fredag

Small talk i arbejdstiden – det lyder ikke umiddelbart som en opgave, arbejdsgiveren har ansvar for. Men på Velux i Østbirk har ca. 10 udenlandske ansatte siden midten af marts haft mulighed for at træne deres ”sociale dansk” én gang om ugen sammen med underviser Eva Endel fra Sprogcenter Midt.

Hver fredag er der afsat godt tre timer af deres arbejdstid til at lære danske vendinger, der gør det lettere at komme i snak med de danske kolleger over kaffen eller med naboerne derhjemme. For selv om Velux er en international arbejdsplads, hvor engelsk naturligt fylder meget, er det også vigtigt, at den daglige kommunikation kan foregå på dansk.

-At kunne tale om vejret, trafikken, sport, små hverdagsemner eller bare hvordan man har det – det kan alt sammen gøre det lettere at falde godt til på arbejdspladsen, siger Eva Endel, der kalder Velux’ initiativ ”en meget flot gestus”; ikke mindst fordi undervisningen ligger i arbejdstiden.

De ansatte er også tilfredse med tilbuddet og deres foreløbige udbytte.

-Stort set alle i Danmark taler og forstår engelsk, så det har ikke været så nødvendigt for mig at lære dansk. Men min danske kærestes familie driller mig lidt med det, og jeg ville gerne kunne følge langt bedre med i samtalerne rundt om bordet – derfor er det her tilbud rigtigt attraktivt, siger australske Benjamin McKinley, der har arbejdet på Velux som ingeniør i to måneder.

Med et skævt grin kalder han dansk ”a tough language”, men han er glad for udfordringen og muligheden.

Dette kursus giver mig klart et større ordforråd, og jeg håber også at få et bedre indblik i dansk kultur og vaner via sproget. F.eks. skal jeg vænne mig til, at strukturen på arbejdspladsen er rimeligt flad og at man også taler med chefen om sin familie. Her bidrager kurset bestemt også, siger han.

Tyske Tina Mebus, der også er ingeniør, har ikke tidligere modtaget undervisning i dansk. Siden hun kom til Danmark i sommer – efter 15 år i England – har hun samlet enkelte danske fraser op ved at lytte og forstå. Fredagskurserne hjælper hende til en bedre forståelse af sproget og dets opbygning.

-For mig er det vigtigt at kunne forstå en dialog og daglige udtryk lidt bedre. Men jeg bruger også kurset til at forstå strukturen i sproget, for selvom min hverdag egentlig fungerer fint på engelsk, er der stadig en del kommunikation på dansk – bl.a. skriftligt – hvor det er praktisk, at jeg hurtigt kan afkode det væsentligste budskab, siger hun.

For Tina Mebus er det en fordel, at hun i forvejen taler både tysk og engelsk, fordi mange ord går igen.

-Det giver mig nogle ”gratis” ord, kan jeg tydeligt mærke. Men jeres udtale… den er altså lidt anderledes, siger hun.

Et af vilkårene på Velux er, at de udenlandske medarbejdere kan blive sendt ud på opgaver i arbejdstiden, så de ikke kan deltage hver gang. For Eva Endel betyder det, at hun skal tilrettelægge hele kursusforløbet frem til sommerferien som små afsluttede forløb til hver fredag.

-Det har stillet lidt andre krav til min forberedelse, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Det gør hver fredag meget struktureret og kursisterne er helt klart kommet for at lære noget og gerne hurtigt, siger hun.

Benjamin McKinley har i hvert fald allerede lært ét dansk ord perfekt:

-Danskerne taler temmelig meget om vejret. Så jeg lærte hurtigt at sige ”møgvejr”, siger han.

Forrest fra venstre: Benjamin Mckinley, Tina Mebus samt to andre ingeniører (bagerst) på danskholdet hos Velux.


apr, 2017