Nyhedsoverblik

Fra ufaglært til tekniker

Silkeborg Kommune gør udlændinge klar til videreuddannelse

Én ting er at tale dansk, så hverdagen på arbejdspladsen fungerer. Noget andet er at mestre sproget, så man kan gennemføre en uddannelse.

-På arbejdspladsen kan du stort set altid vise, hvad du mener i praksis, hvis du f.eks. giver en medarbejder en instruktion. I undervisningen skal det hele beskrives og forstås gennem sproget, og det er en helt anden måde at bruge dansk på, siger underviser Jens Chr. Christensen.

Siden slutningen af august har Sprogcenter Midt været i gang med et FVU-forløb for Silkeborg Kommune, hvor knap 20 af de kommunalt ansatte i rengøringen har været på skolebænken. Kommunen vil opkvalificere medarbejderne, så de bliver klar til en uddannelse som rengøringsteknikere på Aarhus Tech i løbet af 2017. Det bliver en hverdag langt fra gulvmoppe og spand, og derfor bruger de her i efteråret et par timer om ugen på at forberede sig sprogligt.

En af kursisterne er 54-årige Sukanya Betzer, som oprindelig stammer fra Thailand. Hun har boet i Silkeborg i mange år og har i knap syv år arbejdet som rengøringsassistent i en daginstitution i Sejs. Hun arbejder alene i hverdagen, og en god del af hendes kommunikation med hendes leder foregår via en iPad. Den bruger hun også, når hun f.eks. skal bestille rengøringsmidler og registrere sin mødetid.

-Min hverdag fungerer godt og jeg er rigtig glad for jobbet. Men jeg vil også gerne lære noget mere, og derfor er jeg med her, siger Sukanya, der tydeligt kan mærke, at undervisningen er relevant og givende.

-Normalt er det nok med ord som spand, vand og sæbe. Her skal vi forstå ordene bare ved at læse og høre dem; ikke ved at udføre arbejdet i praksis – og det er faktisk lidt svært. Der er rigtig mange ord, jeg aldrig har hørt før, hverken på arbejde eller derhjemme, men heldigvis er læreren god til at forklare, så jeg forstår det, siger hun.

For Jens Chr. Christensen har det været vigtigt på forhånd at kortlægge sproget på den uddannelse, hans kursister skal i gang med næste år.

-Der er en enorm forskel på ”pausesnak” og uddannelsessprog. Arbejdsbeskrivelser, regler og rutiner skal kunne forstås udelukkende gennem sproget, siger han og tilføjer, at kursisterne – der kommer fra mange forskellige lande – generelt er godt rustede til uddannelsen.

-Mange af dem har flere års erfaring med rengøring, hvor de taler dansk med deres leder og med de kunder, de møder i løbet af dagen. Nogle af dem fungerer endda som mellemledere og taler og forstår udmærket dansk. Men ingen af dem har taget en dansk uddannelse før, og det er et fundamentalt anderledes sprog end det, de har kunnet klare sig med indtil nu, siger Jens Chr. Christensen.

FVU-forløbet, der finder sted på VUC i Silkeborg, strækker sig over 80 lektioner med 10 lektioner om ugen. Uddannelsesforløbet på Aarhus Tech begynder til januar.


nov, 2016