Nyhedsoverblik

For Raluca er det vigtigt at være præcis

Dansk er mere end at tale med kollegerne i kantinen. Der er mails, der skal besvares og dokumentation, der skal være korrekt – og det er vigtigt ikke at blive misforstået. Derfor er Raluca Ghiorghiu rigtig glad for sine personlige dansktimer på Sprogcenter Midt.

Til daglig arbejder den rumænske fødevareteknolog som dokumentkoordinator hos Credin i Juelsminde, der leverer ingredienser til især de danske bagerier. Her arbejder hun primært med at implementere dokumentationskrav fra Fødevarestyrelsen. Et job fyldt med fagsprog og ofte lange, knudrede sætninger, der skal forstås korrekt første gang.

-Dansk kan være svært, og nogle af de danske fagudtryk er bestemt ikke bedre. F.eks. et ord som ”krydskontaminering” – på rumænsk er det beskrevet i tre ord, men på dansk er det kun ét, siger Raluca, der altid beder sine kolleger forklare udtrykkene på dansk først – engelsk er kun Plan B.

Undervisningen tager udgangspunkt i hendes egen hverdag og nogle af de mange mails, der dumper ind i hendes indbakke hver uge. Hvordan forstår hun dem og hvordan giver hun de relevante beskeder videre på en god og forståelig måde?

-På dansk er der nogle dagligdags vendinger, som kan være svære at forstå: Hvor bliver han af? Hvorfor bruger vi ordet ”bliver”, som egentlig betyder noget helt andet? Den slags arbejder vi med, og vi har også fokus på, hvordan man svarer korte e-mail-beskeder, så modtageren forstår meningen helt præcist, siger underviser Kirstin Sander Jacobsen.

For Raluca er der ingen tvivl om, at undervisningen allerede har hjulpet hende i hverdagen.

-Jeg bliver mere præcis, især i mine e-mails, og jeg bliver bedre til at forklare mig. Det er vigtigt at være præcis i vores beskrivelser af vores produkter, for der er meget klare krav til fødevarer: Lister over ingredienser, næringsværdi og allergener, og det skal jeg kunne forstå og forklare hurtigt, siger Raluca.

Majbritt L. Jensen, der er dokumentationschef hos Credin, oplyser, at hun og kollegerne allerede har kunnet mærke en forskel på Raluca, selvom hendes forløb med enetimer endnu ikke er afsluttet.

-Hun var god til dansk i forvejen, men det virker, som om hun er blevet mere modig. Især på skrift har hun brugt mange ressourcer på at formulere sig korrekt, og de ressourcer kan bruges bedre på andre ting. Samtidig kunne vi mærke, at hun selv var meget motiveret for at lære mere dansk, og det er næsten det mest afgørende, siger hun.

Dokumentationschefen tilføjer, at hverdagen på Credin foregår på både dansk og engelsk som følge af de mange internationale kunder, men at der ikke er tvivl om, at dansk er det bærende sprog.

-For os er det vigtigt at udvikle en god kollega og medarbejder, så hun trives og løser sit job endnu bedre, og vi kan allerede fornemme, at hun tør mere end tidligere, siger Majbritt L. Jensen.

Ralucas personlige danskundervisning består af 10 lektioner fordelt over fem uger.

 

 

Raluca Ghiorghiu


sep, 2019

Tags: ,