Nyhedsoverblik

Fast arbejde er målet

Danskundervisning på Danish Crown skal føre til job

-Vi vil gerne ha’ et fast arbejde i Danmark – og meget gerne her på Danish Crown, for det er et godt sted at være.

Det siger tre af deltagerne i det branchepakkeforløb på storslagteriet ved Horsens, som Sprogcenter Midt afvikler her i foråret. Her kombinerer 24 kursister danskundervisning med arbejde på slagteriet, og målet er klart: Meget gerne et fast arbejde eller – som minimum – et fast vikariat.

-Jeg kan godt li’ at arbejde her. Det er ikke svært, og vi kan begynde at tale med danskerne. Kollegerne fra Polen er det lidt sværere med, fortæller Nichirvan Haji, Sabri Hasso og Ibrahim Nasir i en pause fra undervisningen.

De øver sig dagligt i de mange udtryk, som hører arbejdspladsen til, men lærer også dansk uden for arbejdspladsen.

-Vi har fået danske venner, som er en stor hjælp i hverdagen. Også når det gælder om at tale dansk, forklarer de.

En af underviserne på Danish Crown, Eva Endel, pointerer, at det danske sprog ikke er den eneste forudsætning for at kvalificere sig til et arbejde.

-Sproget er selvfølgelig vigtigt, men det er et helt nyt liv for mange, fx taler vi om de uskrevne regler på arbejdspladsen. Det kan f.eks. være forståelsen af vigtigheden i at møde til tiden, fordi produktionen er afhængig af dig. Kulturen på en dansk arbejdsplads er helt anderledes end det, de er vant til – bare det faktum, at de skal helt uden for porten for at ryge, er meget nyt, siger Eva Endel, som til gengæld har skulderklap til kursisterne:

-De er utroligt motiverede, fordi der er en stor tilfredsstillelse i at kunne forsørge sig selv, så de lægger en meget dedikeret indsats. Nogle af dem har endda lagt deres liv om og er holdt op med at ryge – en af dem har købt en cykel, siger hun med et smil.

På billedet ses (fv) Ibrahim Nasir, Nichirvan Haji og Sabri Hasso.

Undervisningen på Danish Crown foregår fire dage om ugen, fra kl. 11 til 14:30. Forløbet begyndte i marts og fortsætter med løbende optag i hvert fald indtil sommerferien.


maj, 2016