Nyhedsoverblik

Fagligt dansk giver en lettere hverdag

Det er vigtigt at kunne tale dansk om andet end vejret og en hobby. Derfor er kurset i fagligt dansk en rigtig god idé.

Enigheden blandt kursisterne er udtalt: De får et stort udbytte af deres fire ugentlige timer på kurset ‘Fagligt Dansk/Professional Danish’, hvor de sætter sprogligt fokus på arbejdsliv, karriere og dansk arbejdskultur.

Kurset finder sted på VIA University College i Horsens med undervisere fra Sprogcenter Midt, og det har trukket 24 deltagere hver torsdag her i foråret. De får hver især noget forskelligt med sig hjem.

Antonia Ivanova Markovska, som er softwareudvikler hos Kamstrup, siger:

-For mig handler det meget om udtalen. Jeg er næsten bedre til at skrive og læse dansk, end jeg er til at tale det, for når jeg skriver og læser, har jeg bedre tid. Her får jeg hjælp med nogle helt grundlæggende ting om udtale, som jeg sagtens kan bruge i min hverdag.

Hos Kamstrup taler alle kolleger engelsk, hvis det er nødvendigt, men Antonia vil alligevel gerne forbedre sine danskkundskaber. Ikke kun af sociale grunde:

-Mine kolleger i vores lille team kan sagtens forklare mig noget på engelsk, hvis jeg ikke kender det danske ord, men det tager tid. Jeg taler også med kunder af og til, og vi forstår hinanden – men når jeg bor i Danmark, er det vigtigt at tale godt dansk, så jeg kan forklare, hvad jeg mener, siger Antonia.

For Javier Perez, der læser til eksportingeniør på VIA, kan danskkurset være et springbræt til næste skridt i uddannelsen:

-Jeg planlægger at tage en master, hvor praktikken skal foregå på en spansk ambassade et sted i verden. Her vil jeg gå efter ambassaden i København, fordi jeg allerede kender landet og lidt til sproget.

-Kurset her hjælper, fordi jeg bliver tvunget til at tale og tænke på dansk. Det gør vi ikke til hverdag på studiet, hvor vi sagtens kan gennemføre en skoledag på engelsk, men jeg kan bare mærke, at dansk er utroligt vigtigt, når jeg er i praktik eller passer mit fritidsjob, siger Javier, som ofte oplever, at danskerne slår over i engelsk, når han selv forsigtigt begynder at tale dansk.

-Alle danskere fra syv til 90 – næsten, i hvert fald – taler og forstår engelsk. Det er på mange måder en fordel, men det gør det ikke altid lettere at lære dansk. Her på kurset er der ingen vej udenom, siger han.

Liviu Pascazi, der læser informations- og kommunikationsteknologi på VIA, er enig.

-Det passer mig godt, at kurset er fire intense timer om ugen. Som studerende har man travlt i hverdagen, og dette kursus passer perfekt. Hvis det var flere timer, ville jeg få svært ved at nå det på grund af studier og arbejde, siger han.

For Karolina Fularczyk, der er bygningskonstruktør på jagt efter et job, er det vigtigt, at kurset handler om faglige ting og ikke kun vejr og vind.

-Jeg var i praktik på en tegnestue i Aarhus og opdagede, hvor vigtigt det er at kunne forklare og forstå ideerne på dansk. Det gør hele arbejdsdagen meget lettere, at jeg både forstår, hvad de andre siger, og hvilke tanker, der ligger bag. Derfor skriver jeg mine ansøgninger på dansk og har også været til samtale på dansk, siger Karolina.

Hun kunne godt have ønsket sig, at studiet havde sat mere fokus på dansk fra begyndelsen.

-Hvis vi var blevet tvunget til at tale mere dansk fra begyndelsen, havde det været lettere i dag. Der er mange udlændinge, der har svært ved at finde job, fordi de ikke har talt nok dansk. Kurset her hjælper, men man burde nok have gjort det fra begyndelsen, mener Karolina.

Kurset, der slutter 23. maj, har emnemæssigt sat ord på alt fra lederskab og teamsamarbejde til kursisternes personlige og faglige kvalifikationer. Kursisterne skal kunne præsentere deres faglige profil på dansk og vide, hvad der gør dem attraktive i forhold til det danske arbejdsmarked. Desuden har kursisterne trænet spørgsmål og svar, så de kan gennemføre en jobsamtale på dansk, oplyser underviser Stinne Wessberg.

VIA University College og Sprogcenter Midt planlægger at starte et nyt kursus i fagligt dansk efter sommerferien.

Antonia Ivanova Markovska og Javier Perez


maj, 2019

Tags: , ,