Nyhedsoverblik

Er jeg ordblind?

Hassan anede ikke, at han var ordblind

I mange år havde 42-årige Hassan Abdeh bare accepteret, at han ikke var ret god til at læse – og slet ikke til at skrive. Som syrisk sømand har han sejlet til mange andre lande i det sydlige Europa, og han har aldrig haft svært ved at lære nogle grundlæggende udtryk på andre sprog. Men forståelsen stoppede ved det skrevne og læste ord.

-Jeg anede ikke, at jeg var ordblind. Min lærere i skolen i Syrien troede vist bare, at jeg var lidt dum, og jeg selv gjorde det samme. Jeg havde bare vænnet mig til, at det var svært for mig, siger Hassan Abdeh.

I dag bor han i Silkeborg med sin familie som syriske flygtninge. I et par år har han fået danskundervisning på Sprogcenter Midt, men fremskridtene kom tungt og langsomt.

-Sproget er svært nok i sig selv, men at læse og skrive var ekstra svært. Det var først, da skolen tjekkede mig for ordblindhed, at der skete noget, fortæller Hassan.

Han fik tilbudt eneundervisning et par timer om ugen og fik desuden adgang til særlige computerprogrammer, der hjælper ham til at overvinde sit handicap. Effekten er han ikke i tvivl om:

-Det har virkelig hjulpet. Jeg er blevet klart bedre til at skrive – bare det at skrive en e-mail var besværligt, men allerede efter et halvt år med ekstra hjælp går det meget bedre. Desuden har jeg lige før sommerferien bestået en danskeksamen, som jeg tidligere dumpede, siger Hassan Abdeh.

Han og hans kone forsøger at tale mest dansk derhjemme, og også her har den ekstra undervisning hjulpet.

-Jeg har simpelthen fået lettere ved at lære. Og jo mere, jeg lærer, jo mere dansk kan vi

tale derhjemme – også sammen med børnene, siger Hassan Abdeh, som er helt klar over, at der fortsat skal arbejdes med sproget i det nye hjemland.

I Syrien kender man nok begrebet ”ordblind”, men jeg havde aldrig hørt om det. Nu har jeg opdaget, at jeg faktisk kan mere, end jeg troede, siger Hassan, som håber en dag få et job ”i en butik eller måske som taxachauffør”.

-Men først skal jeg lære endnu mere dansk – og jeg glæder mig til at komme i gang her i efteråret, siger han.

Ordblindeundervisningen på Sprogcenter Midt er et gratis tilbud til voksne ordblinde, der samtidigt deltager i en danskuddannelse på sprogcentret.
Ordblindeundervisningen foregår på små hold – fem-seks deltagere – med individuelt tilrettelagt forløb.
Forud går en samtale med kursistens lærere, ordblindelæreren og skolens vejleder samt naturligvis en test, der afgør, om der er tale om ordblindhed eller ordblindelignende vanskeligheder.


aug, 2016