Nyhedsoverblik

En hyggelig snak over en god kop kaffe

Det er uformelt, uden tilmelding og altid med kaffe og te på kanden. Taldansk caféen på Sprogcenter Midt i Silkeborg har efterhånden eksisteret i over fem år, og interessen blandt kursisterne er ikke blevet mindre med årene.

-Officielt er vi her ca. halvanden times tid, men ofte ryger der en time mere på, fordi snakken går, fortæller Ingeborg Møller, der er en af de mangeårige drivkræfter bag caféen.

Hver torsdag lidt efter kl. 12 mødes en håndfuld frivillige i kantinen på Kejlstrupvej til snak og småkager, og kursisterne finder selv vej forbi, efterhånden som de får middagspause eller fri. Her er ingen tilmelding, og det tiltrækker mange, som gerne vil tale dansk om stort og småt fra dagligdagen.

Ud over samtaler og kaffe kan man få lektiehjælp, hjælp forud for en modultest eller mere specifikke sproglige øvelser efter aftale med lærerne.

Heydar Nazaryian er en af dem, som denne torsdag har slået sig ned på en stol. Ordforrådet er endnu ikke så stort som lysten til at tale dansk, men med få ord, billeder af familien på telefonen og et vis tålmodighed holder han og Ulla Dall, der er frivillig, samtalen fint i gang.

-Det er første gang, jeg er her, for normalt er jeg i praktik i Føtex om torsdagen. Men nu havde jeg tidligt fri, og så kom jeg forbi, siger Heydar.

Han er glad for muligheden for at tale dansk også uden for timerne og praktikken. Det hjælper at tale to og to sammen.

-Danskerne snakker tit meget hurtigt. Det er lettere, når man kun taler med én, siger Heydar, der tidligere har arbejdet som montør på en fabrik og nu drømmer om at blive buschauffør.

Et par andre dumper forbi et bord i en pause fra undervisningen. Özgur Kiran griner skævt og nikker over mod rullebordet med termokander:

-Jeg opdagede, at man kunne få gratis kaffe, siger han og smiler – og tilføjer hurtigt:

-Selvfølgelig er det en god idé at kunne mødes og tale dansk. Det hele hjælper, når man skal lære et nyt sprog. Jeg kendte ikke tilbuddet, men nu vil jeg prøve at huske det.

Taldansk caféen i Silkeborg blev startet af Dansk Flygtningehjælp, og de frivillige har fortsat rod i denne organisation. Men alle frivillige er velkomne, understreger Ingeborg Møller, som selv meldte sig, fordi hun som nybagt pensionist ”skulle bruge tiden på noget fornuftigt”.

-Vi møder dem som menneske til menneske, ikke som dansker til udlænding. Talen er fri, og vi taler med alle uanset niveau og baggrund. Der er aldrig en fast dagsorden, og vi skal ikke opnå noget bestemt med samtalerne. Men det er altid en god metode at begynde med at spørge til familien, siger hun.

Et god redskab kan være den lokale ugeavis med den faste oversigt over begivenheder i byen.

-Jeg opfordrer dem altid til at gå ud i byen og opleve noget – uanset om det er marked eller lørdagsjazz. De skal ud og møde danskerne, der hvor de er, siger Ingeborg.

Hun møder jævnligt nogle af sine samtalepartnere ude i byen, og nogle af dem er endda blevet personlige venner – bl.a. gennem et hverv som kontaktfamilie.

-For mig er det dejligt at møde nye mennesker, og gennem samtalerne ser man dem folde sig ud. De vokser simpelthen som mennesker, og det kan sagtens lade sig gøre at lukke dem op – også dem, der har grimme traumer med sig eller er hyllet i et tørklæde, siger Ingeborg Møller og tilføjer:

-Og skriv gerne, at vi altid har plads til flere frivillige. Det kræver bare, at man er glad for at tale med andre mennesker.

Taldansk caféen er ét af flere frivilligtiltag på sprogskolen i Silkeborg. Er du interesseret i at blive frivillig på sprogskolen, kan du kontakte frivilligkoordinator Sofie Grods Hansen på sofie.h@sprogcentermidt.dk

Taldansk caféen i Silkeborg


sep, 2019

Tags: ,