Nyhedsoverblik

Det er sjovt at lære dansk på SCM COMBI

Når internationale unge kommer til Danmark for at studere, er det vigtigt for dem at lære dansk. Danskkundskaber gør dem mere attraktive for arbejdsmarkedet, og de bliver langt hurtigere en del af samfundet.

Derfor tilbyder Studenterhus Aarhus SCM Combi  i samarbejde med Sprogcenter Midt. SCM Combi er en kombination af danskundervisning på Campus og onlineundervisning. I efteråret gennemførte cirka 100 studerende deres første modul. De studerende er nu klar til at fortsætte på næste modul og blive endnu bedre til dansk. 

Lina Krafte er økonomistuderende og kommer fra Letland. Hun fortæller:

-Det fungerer rigtig godt for mig, at noget af undervisningen foregår i klassen, og noget er online. På den måde kan jeg selv planlægge min tid, og onlineundervisningen giver mig mulighed for at få gentaget det, jeg ikke forstod i første omgang. På den måde kan jeg gøre det i mit eget tempo.

Lina lærer dansk på Campus i Aarhus en aften om ugen sammen med unge fra forskellige lande og uddannelser. Blandt andet Juli Furjes fra Ungarn, der studerer Cognitive Science og også er meget begejstret for kurset. Juli siger:

-Det er dejligt fleksibelt, og jeg kan rigtig godt lide kombinationen af onlinedelen og klassedelen. Online kan jeg for eksempel øve grammatik og skrivning i mit eget tempo, og når vi er i klassen, er det meget motiverende og sjovt at lære, fordi jeg kan høre, hvordan det lyder, og det er lettere at koncentrere sig, end hvis jeg sidder alene på mit værelse.

Det sociale samspil er et vigtigt element for de to studerende, der begge får smil i stemmen, når de fortæller om klassen og deres underviser, Sofie Grods Hansen.

-Atmosfæren i klassen er det bedste ved kurset. Det er meget spændende, fordi vi lærer noget nyt. Alle er søde og venlige, og man kan føle sig fri, fordi vi alle er i samme båd og kæmper med at lære dansk, siger Lina Krafte. Hun er også meget tilfreds med underviseren, der altid er hjælpsom.

Juli Furjes fortæller også begejstret om underviseren:

-Det mest fantastiske er, at vores underviser altid er så entusiastisk og glad. Selvom vi godt kan være lidt trætte om aftenen, glemmer vi det hurtigt, når vi møder vores altid smilende underviser. For når Sofie smiler, så smiler vi også. Hvis hun kan se, at vi er trætte, prøver hun at gøre det mere interessant for os, for eksempel med en Kahoot. Så på den måde er undervisningen meget brugervenlig og sjov.

Kontakten med underviseren fungerer også godt online, hvor de studerende får feedback, lærer om præsentation, tid, tal og alfabetet. Og de studerende kan tydeligt mærke, at de gør fremskridt.

– Når jeg kommer på arbejde, så siger mine kolleger: ”Hej Lina, hvad har du lært i går?” og så fortæller jeg alt, hvad jeg har lært, og jeg kan helt sikkert mærke, at jeg er blevet bedre og kan forstå flere ord, siger Lina Krafte.

Juli Furjes kan også mærke, at hun bliver bedre på dansk, selvom det er svært.

-Da jeg lærte fransk, troede jeg, at det var det sværeste, men efter jeg er begyndt på dansk, synes jeg, det er sværere på grund af udtalen. Men det er dejligt at se mine egne og de andres fremskridt i klassen. Så jeg vil helt sikkert anbefale kurset til andre studerende, fordi det er så sjovt, og jeg kan se, at jeg udvikler mig meget hurtigt. Det er meget intenst, men det tager ikke al min tid, så det er en perfekt balance, slutter hun.

Sigrun Schaumburg-Müller, der er International Coordinator i Studenterhuset i Aarhus, kan også mærke, at danskkurset gør en stor forskel for, hvor meget de studerende forstår i forhold til det samfund, der omgiver dem, og det er vigtigt for hende, at de studerende hygger sig på kurset. Hun har stået for planlægningen af SCM COMBI sammen med Sprogcenter Midt og siger:

-Vi er glade for at kunne tilbyde de internationale studerende danskundervisning, fordi vi tror på, at dansk giver bedre muligheder på arbejdsmarkedet og en bedre integration. Samarbejdet med Sprogcenter Midt er rigtig godt, fordi de er gode til at møde de studerende i øjenhøjde og tilrette både proces og undervisning, så det passer præcist til dem og deres behov. Det har virkelig været værdifuldt for vores forløb.

Lina Krafte, Letland

Juli Furjes, Ungarn

Sigrun Schaumburg-Müller


dec, 2020

Tags: , , ,