Der er stor forskel på koriander og kartofler

At snitte, hakke, stege og koge er vigtige ord i et køkken.
Det samme er navnet på hjælpemidler; lige fra røremaskine over kagerulle til brødkniv – og så er der selvfølgelig alle madvarerne: Det danske menukort spænder fra fiskefileter til carpaccio, og alle begreberne skal være på plads, når gæsterne fylder cafeen til sidste plads, og arbejdet i køkkenet foregår i sjette gear.

For 31-årige Maesho Ande Tiotom fra Eritrea kombinerer IGU-ansættelsen en hverdag med praktik hos Café Evald i Silkeborg med AMU-kurser og danskundervisning hos Sprogcenter Midt. Et forløb, han og 10 andre IGU-ansatte har været i gang med siden januar og som slutter med udgangen af 2020.

Maesho selv er i hvert fald glad for sin chance:

-At lave mad er sjovt, og det meste er ikke svært, men jeg vil gerne være bedre til dansk. Og jeg er rigtig glad for at arbejde her – de andre er flinke og respektfulde, og vi kan lave sjov med hinanden, siger han.

Han fortsætter:

-Det sværeste er, når der er travlt med mange gæster. Så forstår jeg ikke altid beskederne første gang, for når der er travlt, taler alle hurtigt, siger Maesho.

Han er på cafeen tre dage om ugen og går på sprogskole to dage. Dertil kommer AMU-kurser i f.eks. grundtilberedning, hygiejne og ergonomi; fordelt på to forløb i de to år, IGU-forløbet varer.

Netop ”køkkensproget” er vigtigt for underviser Sofie Grods Hansen på Sprogcenter Midt:

-Vi taler om, hvad man laver i et køkken, men også om hvordan kollegerne f.eks. stiller spørgsmål – ”vil du skrælle gulerødder?” er et godt eksempel. Vi ser på sproget i opskrifter og instruktioner, vi taler om madvarernes navne og hvilke redskaber, man skal bruge til hvilke opgaver. Det er ganske konkret og tager altid afsæt i det sprog og de opgaver, kursisterne møder på deres respektive arbejdspladser, siger hun.

Jacob Niebuhr, der er medindehaver af Café Evald, sætter pris på at have Maesho i køkkenet, men understreger også, at opgaven ikke er uden udfordringer:

-Maesho er meget motiveret, men vi mærker også, hvor meget et godt sprog betyder. Vi kan ikke altid forklare tingene flere gange, når der er travlt, og derfor overvejer vi en mentorordning, så han kan få mere målrettet sproglig hjælp i forhold til de opgaver, der er netop her, siger Jacob Niebuhr.

Han pointerer, at cafeen tidligere har haft andre udenlandske elever inde og hjulpet dem i gang med et arbejdsliv som kokkeelev – en tidligere syrisk ansat blev siden uddannet kok på Falsled Kro – og at der er flere positive aspekter i at åbne dørene for IGU-elever.

-Én ting er, at det er svært at skaffe kokkeelever, og at IGU-forløbet kan være en vej ind i faget, så vi som branche kan få lettere ved at finde arbejdskraft. Noget andet er, at vi gerne vil tage vores del af samfundsansvaret, og i forhold til de andre medarbejdere kommer der også en bredere samfundsforståelse ind i hverdagen, fordi man oplever, hvilke vilkår andre har, siger han.

Også for Jacob Niebuhr er fagsproget i hverdagen vigtigt.

-Når det går hurtigt, er det vigtigt at kende begreberne fra hinanden, lige fra timian over skærebræt til culottesteg. Jo bedre, det sidder fast, jo større chance har Maesho for en karriere som kokkeelev eller gastronomiassistent – og det er jo hele formålet, siger han.

Café Evald har ca. 26 ansatte, heraf 10 på fuld tid.

Maesho Ande Tiotom


okt, 2019

Tags: ,