Nyhedsoverblik

Dansk optimerer kvaliteten hos AVK

Hvis man har problemer med at kommunikere, kan det give udfordringer i løbet af en arbejdsdag. Og man kan komme til at holde sig lidt for sig selv og være knapt så kollegial, som man måske ellers ville have været. Derfor har AVK International A/S i Galten/Skovby oprettet et danskkursus for en gruppe medarbejdere, der er ikke-etniske danskere. Og det giver gladere medarbejdere.

AVK International har igennem en periode haft udenlandske medarbejdere ansat i produktionen. Det er dygtige medarbejdere, der har nogle sprogbarrierer, der kan give udfordringer både for dem selv og for de kolleger, de skal samarbejde med. I foråret 2020 har en lille gruppe udenlandske medarbejdere derfor deltaget i danskundervisning på virksomheden en gang om ugen. Og medarbejderne har været meget positive.

-Medarbejderne har været meget motiverede og entusiastiske og meget glade for kurset, siger Helene Arvé Christensen, Management Assistant hos AVK International A/S

På kurset har underviseren taget udgangspunkt i virksomhedens behov og fagudtryk og har for eksempel arbejdet med, hvordan man fejlmelder et emne. Derudover har medarbejderne lært om stavning og udtale, og om dansk kultur.

-Underviseren har været god til at tage udgangspunkt i den terminologi, vi bruger her hos AVK International og i svære ord og det, man skal kunne skrive, og hvordan man udtaler ordene.

-Medarbejderne har også fået viden om dansk kultur og det danske samfund, og det er de glade for, fordi det gør det lettere at blive integreret og forstå de danske traditioner. For eksempel har de hver gang sunget ”I østen stiger solen op”, fordi undervisningslokalet vender mod øst, og det har kursisterne sat pris på, udtaler Helene Arvé Christensen.

For virksomheden har det været en stor fordel, at undervisningen foregår hos AVK International, fordi det var trygt for den enkelte, og samtidig giver det medarbejderne en fornemmelse af, at de er et hold. De kommer til at lære hinanden bedre at kende og får et netværk. For underviseren er det også en fordel, fordi hun har let adgang til virksomhedens materiale.

-Vi har taget udgangspunkt i mange af de ting, der rører sig på virksomheden. For eksempel vil vi arbejde med materiale om LEAN, fordi planen er, at alle medarbejdere hos AVK International skal på interne LEAN-kurser. Det kan være en stor mundfuld at læse og forstå nye emner med ny terminologi, og det ville gøre processen lettere for dem at være godt forberedt, siger underviser Kirstin Sander Jacobsen.

Helene Arvé Christensens håb er, at medarbejdernes positive indstilling til danskkurset kan være medvirkende til, at flere medarbejdere får lyst til at deltage på et kursus. Om det siger hun:

-Nogle medarbejdere går måske og gemmer sig lidt og får andre til at hjælpe sig. Og det vil helt sikkert være godt for dem og også for virksomheden, at de kan selv. På danskkurset har de for eksempel lært at indtaste data i nogle af vores systemer, så de bliver mere selvhjulpne. Jo bedre man er, og jo mere man forstår, jo bedre kan man også råbe vagt i gevær, hvis man ser en fejl, siger Helene Arvé Christensen og fortsætter:

– I sidste ende optimerer vi kvaliteten af deres arbejde, fordi det bliver lettere for dem at spørge, og det bliver lettere for dem at forstå og læse de instruktioner, vi har. De bliver mere trygge ved at spørge en kollega. Jo mere man kan få ryddet sprogbarrieren af vejen, jo lettere vil det være at samarbejde med de danske kolleger.

Danskkurset er lavet i samarbejde med Sprogcenter Midts erhvervsafdeling i Skanderborg, og samarbejdet har fungeret godt.

– Virksomhedskonsulenten fra sprogcentret har været positiv og fleksibel, og stort set alt har kunnet lade sig gøre, så det har været nemt. Og med underviseren har det også været nemt, for man kan mærke, at hun brænder for sit fag og kan sit kram. Hun vil virkelig gerne have, at medarbejderne får en masse ud af undervisning, som de kan bruge, både hos os og i deres fritid, så det har fungeret upåklageligt, siger Helene Arvé Christensen, og tilføjer:

– Jeg kan bestemt anbefale andre virksomheder at gøre det samme. Vi er tilfredse, og vi har haft en kompetent underviser. Så jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle gøre det igen. Det giver os glade medarbejdere og bidrager til et bedre arbejdsmiljø på virksomheden.

Helene Arvé Christensen

Mindaugas Akelaitis

Sadija Kurtic


jun, 2020

Tags: