Nyhedsoverblik

Dansk kan også læres over Skype

Hos ingeniørvirksomheden DIS i Stilling ved Skanderborg mødes en flok udenlandske ingeniører hver anden onsdag eftermiddag efter arbejdstid.

På skemaet er danskundervisning; ikke med en faglig vinkel, men i højere grad ”hverdagsdansk”, som kan bruges i sociale sammenhænge, i kaffekøen og i pauserne.

I sig selv er det ikke usædvanligt. Men tre af de 10 kursister får deres undervisning via Skype – de sidder nemlig i Ballerup eller i Esbjerg.

-Naturligvis er det lidt en anden måde at undervise på, og teknikken skal fungere. DIS har indkøbt et konferencekamera, og stiller desuden en computer til rådighed for mig permanent, så jeg kan bruge deres Skype For Business, forklarer underviser Kirstin Sander Jacobsen.

Kursisterne bestemmer emnerne

Den traditionelle klasseundervisning kan ikke bruges i dette tilfælde. I stedet gælder det om at sætte samtaler i gang om et forberedt emne, og være opmærksom på, at kursisterne på skærmen også får et udbytte af samtalerne og undervisningen.
Samtidig er tilbuddet frivilligt og uden mødepligt.

-Kursisterne har været utroligt flinke til at møde op, men med Skype som en del af forløbet skal jeg være ekstra opmærksom på både at skabe et flow i samtalerne og holde fast i klassens fællesskab, siger Kirstin Sander Jacobsen.

I øjeblikket er emnet for samtalerne ”jul” og ”mad” – to ting, der hænger nøje sammen, når man bor i Danmark. Emnerne bestemmer kursisterne selv i fællesskab, og for underviseren er emnet i sig selv ikke afgørende – det skal blot hænge sammen med livet i Danmark.

Vant til at bruge Skype

Det gør det også for Mohsen Rezaei, som er en af Skype-kursisterne. Sammen med en kollega følger de med timerne i Stilling fra en kontorstol i Ballerup, og det fungerer fint, siger han:

-For mig er det faktisk ikke så mærkeligt. Vi holder jævnligt møder over Skype, og det er reelt teknikken og ikke undervisningen, der kan være den største udfordring. Heldigvis har vi fået løst nogle tekniske problemer, vi havde i begyndelsen, og nu fungerer tingene fint, siger Mohsen.

Hans erfaringer med danskundervisning ligger efterhånden nogle år tilbage, og derfor var han glad for muligheden for at genopfriske sit nye sprog.

-På jobbet kommer jeg langt på engelsk, så i virkeligheden bruger jeg nok dansk for lidt. Med dette kursus får jeg en god mulighed for at få et større ordforråd, så jeg kan tale mere dansk både på jobbet og når jeg har fri, siger Mohsen.

For Kirstin Sander Jacobsen har Skype-undervisningen været en spændende og positiv erfaring, som har fungeret godt:

-Men det er en klar fordel, at alle kursisterne har et vist niveau. Havde de alle været på begynderniveau, havde det været meget svært, siger hun.

Skype- og klasseundervisning hos DIS


nov, 2018

Tags: , ,