Nyhedsoverblik

Dansk holder på ansatte

Dansk skal holde på medarbejderne

Hverdagen er travl hos logistikfirmaet DSV på Egeskovvej 4 i Egebjerg lige nord for Horsens. Her arbejder knap 70 ansatte, de allerfleste på lageret, med at tømme og fylde lastbiler og sende danske designermøbler til forhandlere rundt om i verden.
Det er en arbejdsplads med mange nationaliteter, og ofte bliver beskeder i hverdagen givet på engelsk. Det fungerer fint – alligevel har DSV valgt at starte et tilbud om gratis danskundervisning på arbejdspladsen. Umiddelbart kan det virke overflødigt, men det mener operations manager Claus Wessel bestemt ikke:

-For os handler det om at holde på de gode medarbejdere. Gode lagerarbejdere hænger bestemt ikke på træerne, og der er mange virksomheder her i Horsens-området, hvor de kan finde arbejde. Derfor skal vi gøre noget ekstra for at være en attraktiv arbejdsplads, så det ikke kun bliver et spørgsmål om et par kroner mere i timen, og tilbuddet om sprogundervisning er en vigtig del af den samlede pakke, siger han.

Løsningen blev at tilbyde dansk til de udenlandske medarbejdere; enten som et sent formiddagshold eller som et tidligt eftermiddagshold. På den måde kommer de ansatte på kursus enten umiddelbart før eller efter arbejdstid, så de ikke skal køre ekstra for at lære dansk.

-Ved at lære dansk bliver medarbejderne mere bundet til Danmark. Mange af vores ansatte er relativt unge, og har måske ikke klare planer for, hvor de befinder sig om få år. Jo bedre, de taler dansk, jo større er chancen for at de bliver her, og at vi dermed kan holde på dem, lyder det fra Claus Wessel.

De 25 deltagere i danskkurserne er delt op i begyndere og mere øvede. På begynderholdet er stemningen særdeles positiv:

-Jeg kunne ikke forestille mig at bo længe i et land uden at lære sproget, lyder det enstemmigt rundt om bordet i undervisningslokalet, der er lavet til lejligheden.

Kursisterne har skrevet deres målsætninger ned på forhånd, og alle nævner muligheden for at opbygge et liv i Danmark – men det kræver, at man kan mere end blot forstå enkelte høflige udtryk i hverdagen og skiltene i supermarkedet.

Adriana Bienek fra Polen, som arbejder med modtagelsen af gods, er meget glad for tilbuddet om at lære dansk:

-Engelsk er fint nok, men vi vil gerne blive i Danmark, og det kræver, at jeg kan tale og forstå sproget bedre end i dag. Ellers er der for mange små detaljer, jeg ikke får fat i undervejs – måske ikke så meget på jobbet, men mere i hverdagen, siger Adriana, som har yderligere én årsag til at lære dansk:

-Min datter har gået i børnehave i Danmark og er lige begyndt i skole. Hun taler både polsk og dansk, men dansk bliver mere og mere hendes sprog. Så skal jeg kunne følge med, siger hun.

For Ramona Manciu, der stammer fra Rumænien, bliver det dejligt at få fyldt mere på den sproglige benzintank:

-Det kan godt være, vi bliver lidt trætte, når vi kommer hjem, for dagene med undervisning bliver lidt lange. Men for mig er det bare en fordel at få muligheden. Jeg vil gerne lære mere dansk, og jeg er rigtig glad for, at vi kan få undervisningen her på jobbet. Det gør det meget nemmere, siger Ramona, hvis mand også arbejder på DSV.

Claus Wessel ved endnu ikke, om danskundervisningen får den effekt, han håber på:

-Nej, vi har selvfølgelig ingen garantier for, at det virker efter hensigten. Men vi tror på det. Vi er i en skarp konkurrencesituation, og må gøre noget ekstra for at holde på de dygtige medarbejdere – og gratis undervisning i dansk kan i den sammenhæng være meget mere værd end en lille forskel i lønnen. Medarbejderne har da også taget rigtigt godt imod tilbuddet. Vi forventer ikke, at alle taler dansk til hinanden på jobbet om et halvt år, for engelsk fungerer fint, men det kan absolut være med til at binde den enkelte medarbejder tættere til os, siger han.

Claus Wessel, operations manager DSV

Nogle af medarbejderne på begynderholdet

Adriana Bienek

Ramona Manciu


sep, 2018