Nyhedsoverblik

Dansk gør arbejdet lettere

Det er én ting at kunne dansk, så man kan klare sig i hverdagen. At kunne dansk, når man skal lede en travl byggeplads, er noget helt andet.

Bruno Seixas, site manager hos Ommen & Møller A/S

Derfor er portugisiske Bruno Seixas, 29, dette efterår vendt tilbage til Sprogcenter Midt. To gange om ugen møder han op i klasseværelset i Horsens for at styrke sit danske ordforråd og for at blive bedre til at styre det danske sprog på skrift.

-Jeg regner med at afslutte Modul 5 i løbet af det næste år, forklarer Bruno, der kom til Danmark første gang i 2010 som udvekslingsstudent på VIA University College

i Horsens. For ca. to år siden kom han tilbage til Horsens i kølvandet på en kæreste og begyndte straks at følge danskundervisningen på sprogcentret.

Kæresten er fortid nu, men det er danskundervisningen ikke. Bruno Seixas, der er bygningsingeniør, har nemlig fået fast job hos entreprenørfirmaet Ommen & Møller i Aarhus. Som byggeleder skal han stå for den daglige dialog med håndværkerne på pladsen, men også med f.eks. myndigheder som Aarhus Kommune – og så skal han lave referat af byggemøderne.

To timers hårdt møde

Især det sidste har været med til at skubbe ham tilbage til sprogcentret.

-I dag sender jeg altid mine referater forbi chefen, så han kan godkende dem. Det fungerer, men er selvfølgelig ikke optimalt, og når jeg gerne vil blive i Danmark, skal jeg også tale og skrive bedre dansk. Google Translate er i hvert fald ikke løsningen, siger Bruno, som med et grin tænker på sit første, større møde hos den nye arbejdsgiver:

-Det var et to timer langt møde i Odense med folk fra både Fyn, København og Aabenraa. Én ting var at følge med på dansk i to timer, men alle de dialekter – jeg var totalt ødelagt bagefter!

At undervisningen på Sprogcenter Midt hjælper, kan han allerede mærke. Flere og flere ord og faste vendinger kommer til, og så har en ny regel på arbejdspladsen også hjulpet:

-I begyndelsen talte nogle af kollegerne engelsk med mig, men vi har indført, at alle taler dansk med mig og kun bruger et enkelt engelsk ord engang imellem, hvis det er nødvendigt. Sammen med undervisningen giver det virkelig fremskridt, siger Bruno Seixas, der hver uge bruger fem timer på dansktimerne – ved siden af sit fuldtidsjob og transporten til og fra Aarhus.

Bruno fortæller, hvorfor det er så vigtigt at lære mere dansk

Bruno kunne godt have talt dansk i videoen, men vi har bedt ham tale engelsk, så nyankomne udlændinge også kan forstå budskabet.


sep, 2017