Nyhedsoverblik

Dansk giver gladere ansatte

-Vi skal tage et samfundsmæssigt ansvar. Samtidig vil vi gerne have gladere medarbejdere, som bliver her længere.

Det siger Rasmus Gundersen, der er personalekoordinator og teamleder hos Frode Laursen i Hørning. Her mødes 11 udenlandske ansatte en formiddag om ugen og modtager danskundervisning af Sprogcenter Midt – og det er ikke kun for at gøre dem mere effektive på jobbet.

-Du lærer hurtigt de vigtigste udtryk og rutiner, når du arbejder på lageret. For os er det vigtigt, at de også kan indgå i sociale sammenhænge, for det binder dem mere sammen med kollegerne og med os som virksomhed – og så er der større chance for, at de bliver her, siger han.

En af øvelserne på det ugentlige kursus er at kigge tilbage, fortæller underviser Kristine Rode Larsen. Kursisterne har skullet beskrive sit eget liv i hovedtræk – hvilke uddannelser og job har man haft, ægteskab og børn, ankomst til Danmark osv.

-Der kom et ønske fra en af sprogmentorerne her hos Frode Laursen, at de gerne ville vide mere om, hvad de udenlandske ansatte havde lavet før – men at medarbejderne manglede sproget. Derfor tager vi det emne op. Derudover har vi ret frie rammer. Jeg skal ikke lære dem, hvad maskiner og køretøjer hedder på dansk, for det ved de allerede – men vi har bl.a. haft fokus på nogle af de præcise verber, der følger med arbejdet. Det kan f.eks. være, at vi ikke ”laver” en kasse, men at vi ”folder” den, siger hun.

Danskundervisningen er et gennemgående tema

Kursisterne er både IGU-praktikanter og fastansatte i logistikfirmaet, og de arbejder til daglig i afdelingerne i Vitten, Hørning eller Vejle. IGU-eleverne får ikke bare sprogundervisning; de har også været på AMU-kursus i håndtering af farligt gods og har fået et truckcertifikat – men danskundervisningen er et fast holdepunkt hele vejen igennem og har været det, siden forløbet begyndte i februar.

-For mig er det rigtig godt at lære dansk, selvom det er svært. Folk snakker meget hurtigt, og det kan være svært at følge med. Her hjælper dansktimerne meget. Jeg lærer hele tiden nye ord og bliver bedre til at snakke med de andre, siger Koran Heso, der er flygtning fra Syrien og i gang med et IGU-forløb.

Andre har været i Danmark i flere år, men har alligevel stor glæde af sprogforløbet.

-Jeg synes, det er dejligt at blive bedre til at tale om ting i hverdagen. Hvad vi spiser, hvad vi laver i weekenden, hvad vores familie laver. Jeg lærer masser af nye ord, og jeg taler dansk mere korrekt, siger Mai Tam Thi Tran, som har været i Danmark siden 2011.

Det samme har polske Cezary Langowski, som bor med sin danske kæreste. Det er især det seneste år, hans dansk er blevet meget bedre, og hans mål med undervisningen hos Frode Laursen er klart:

-Jeg skal bestå en danskprøve om kort tid, så jeg kan få en fast opholdstilladelse. Undervisningen hjælper mig med de sidste skridt, og jeg er enormt glad for at få mulighed for at lære dansk på jobbet. Tidligere har jeg ikke fået så meget undervisning, fordi det lå efter arbejdstid, og jeg simpelthen var for træt, forklarer han.

Indsatsen er værdifuld

Rasmus Gundersen ved endnu ikke, om de otte IGU-praktikanter i forløbet bliver fastansatte bagefter. Det kommer ikke kun an på virksomheden, påpeger han.

-Vi kan tydeligt mærke, at de er motiverede. Enkelte er faldet fra, men dem, der nu er tilbage, skal nok fuldføre. Men selvom de bagefter skulle beslutte, at de hellere vil noget andet, er vores indsats bestemt ikke spildt. Vi vil altid gerne have dygtige medarbejdere, og også i logistik-branchen er der kamp om dem, så hele forløbet er med til at markere, at vi er en god arbejdsplads, som gerne tager ansvar for medarbejderne, siger han.

Frode Laursen har ca. 85 ansatte i Hørning og i alt ca. 2.700 i fem forskellige divisioner rundt om i Danmark. Firmaet råder over ca. 700 lastbiler og 550.000 m² lager – det svarer til omtrent 77 fodboldbaner.

Mai Tam Thi Tran og Koran Heso


nov, 2018