Nyhedsoverblik

Dansk er lettere at læse end at tale

De 16 kursister på årets Sommersprogskole vinker snart farvel til Horsens og Danmark efter tre tætpakkede uger. Lørdag går turen hjemad, og indtrykkene står i kø. Med besøg på lokale kulturinstitutioner som FÆNGSLET, danskundervisning og foredrag og masser af nye kontakter bliver der nok at berette om.

Det mener også Fernanda Fantinel fra Sao Paulo og zambiske Memolivia Lifuka, der læser medicin i Tyrkiet, som vi mødte i forbindelse med rundvisningen på Horsens Rådhus.

-Det har været en af mine bedste somre i lang tid. Jeg har lært en masse om Danmark og fået meget mere med, end jeg havde regnet med, siger Memolivia, der er 21 år.

Hun er især blevet glad for sin værtsfamilie, der har haft hende med til familiefødselsdage, spillet masser af spil med hende og introduceret hende til masser af ny mad. Hun kendte lidt til landet i forvejen – ”jeg har en tante i Frederiks-something” – og har en idé om, at hendes studium måske kan føre hende til Danmark i forbindelse med en master. Det kræver dog, at hun lærer at tale dansk.

-Jeg havde prøvet at lære dansk via online-kurser, men jeg læste og udtalte det som engelsk, så da jeg kom herop var det som at starte fra nul. Men jeg har faktisk indhentet en hel del, så jeg er også lidt stolt af mig selv, og jeg vil gerne tilbage en anden gang, siger Memolivia.

25-årige Fernanda har hjemme i Brasilien opbygget et vist forhåndskendskab til Danmark via et job på det danske konsulat i Sao Paolo. Der er en del danskere i millionbyen, og hvert år fejrer konsulatet f.eks. dronningens fødselsdag.

-Jeg vidste nogle basale ting, men ville gerne lære mere – også om sproget. Dette kursus passede mig strålende, også fordi det er i en mindre by uden for København, fortæller Fernanda, som har let ved at pege på én de store forskelle på Horsens og hjemlandet:

-Her er meget roligt og ikke nær så mange mennesker på gaden. Men her føles også langt mere trygt end i Sao Paolo, og det har været dejligt at bo hos en familie og opleve den daglige rytme.

Sproget har dog været en større udfordring for Fernanda, der læser tysk hjemme i Brasilien:

-Grammatikken er ikke så svær, men udtalen – pyyyh! Én ting er at læse dansk, det går nogenlunde, men at tale det er svært. Samtidig taler danskerne meget hurtigt og udtaler som regel ikke hele ordet. Det gør det svært at følge med. Det gode er, at man altid kan nå hinanden på engelsk, siger hun.

Det er første gang, Sprogcenter Midt holder kursus for udvekslingsstuderende, og det har været spændende at kombinere danskundervisning med bl.a. ekskursioner og foredrag om det danske samfund og den danske kultur. Kurset bliver holdt igen næste sommer, og det glæder alle involverede på sprogcentret sig meget til.

Fernanda og Memolivia


aug, 2019

Tags: