Nyhedsoverblik

Ahmed fik fast job efter sin IGU

To års IGU sluttede i marts for Ahmed Mesto. Nu er IGU-pladsen blevet vekslet til et fast arbejde på samme vilkår som kollegerne, og den 30-årige familiefar er på vej tilbage på skolebænken hos Sprogcenter Midt. Efter sommerferien fortsætter han som Modul 5-kursist på aftenholdet, mens han passer sit job hos entreprenørfirmaet NCC.

-Jeg har arbejdet som betonmand i seks år i Grækenland, fra jeg var 14 til jeg var 20. Tilbage i Syrien startede jeg mit eget firma og byggede også huse, indtil vi måtte flygte. Så jeg kender til arbejdet, men det er bare langt bedre i Danmark. Sikkerheden er altid i orden, vi får arbejdstøj udleveret, og alle kan tale med alle. Chefen er ikke sådan en, man ikke tør tale med. Det er virkelig dejligt. I begyndelsen turde jeg næsten ikke gå ind på hans kontor, men det er helt anderledes nu, siger Ahmed, som sammen med familien netop er flyttet fra Kattrup til en lejlighed i Horsens.
Det er tættere på sprogcentret, tæt på de tre børns skole, og lettere for både Ahmed og hans kone Zakiya, som er i gang med et IGU-forløb hos Velux i Østbirk.

Sproget er blevet klart forbedret i løbet af de to IGU-år, som sluttede 20. marts, siger Ahmed.

-Vi snakker sammen om alt muligt, driller hinanden og laver sjov. Det bliver en lang dag på arbejde, hvis man ikke griner lidt engang imellem, og de andre har virkelig taget godt imod mig. I begyndelsen var det svært at tale dansk, men det bliver bedre hele tiden, siger han og tilføjer, at NCC også har givet ham et matematik- og et nivelleringskursus undervejs.

Hverdagen består bl.a. i at grave ud til kloakker og føre maskiner. Der er stor variation i jobbet, og Ahmed har arbejdet på sygehusbyggerier i både Horsens og Skejby, og senest er han med på det hold, der opfører 234 lejligheder i Aarhus.

-Det var vigtigt at lære at læse og skrive dansk på sprogskolen, men at komme ud på en arbejdsplads og tale dansk hver dag har for alvor rykket noget. Der er brug for begge dele, siger Ahmed.

Undervejs har familien haft stor glæde af en netværksfamilie fra Østbirk, hvor de boede de første måneder i Danmark. De hjælper stadig med praktiske ting i hverdagen, og hvis der er formelle papirer, der skal læses og forstås. Men for hver måned går det fremad.

-Jeg er utroligt glad for, at NCC har ansat mig, så jeg kan arbejde og tjene mine egne penge. Jeg ville slet ikke egne mig til at sidde stille, og nu gør jeg en forskel og klarer mig selv. Samtidig kan jeg klare mig meget bedre på dansk end før. På den måde har min IGU været en stor succes, siger Ahmed.

Ahmed Mesto


maj, 2019

Tags: ,