Nyhedsoverblik

Adamz tæller ned til studiet

Han er faktisk lidt overrasket over, hvor meget han nyder at arbejde med børn. Men Adamz Ssetuba, 35, er så glad for sin hverdag i Børnehuset Vestbyen på Fussingsvej i Horsens, at han nu planlægger at påbegynde en uddannelse til pædagogisk assistent i løbet af et par år.

-Børnene er søde, forældrene er søde, og jeg har nogle dejlige kolleger. Kort sagt er jeg virkelig glad for at være her, siger han med et bredt grin.
Adamz, der er flygtning fra Uganda, afslutter sit IGU-forløb ved udgangen af januar, men fortsætter i Børnehuset som pædagogmedhjælper. Her var han også i praktik i mere end et år, inden han kom i gang med sin IGU med tilhørende danskundervisning på Sprogcenter Midt.

-Jeg har haft mange forskellige job, men jeg har altid været glad for børn, så jeg var ikke i tvivl, da jeg fik muligheden. Jeg er rigtig glad for at være her, og samtidig bliver jeg bedre til dansk hver dag. Børnene snakker jo hele tiden, siger Adamz med endnu et smil.

Er havnet på rette hylde
Spørger man Syss Pedersen, der er leder af Daginstitution Vestbyen, som Børnehuset hører under, er Adamz i dén grad landet på den rette hylde. Det kunne faktisk mærkes helt fra begyndelsen af praktikken:

-Han har hele vejen igennem været meget motiveret og er virkelig vokset med opgaven. I dag fungerer Adamz helt på lige fod med de andre ansatte, og han er faktisk den mest mødestabile medarbejder, vi har. Han er aktiv sammen med børnene, tager ansvar, og så taler han fint dansk, som bare bliver bedre og bedre. Det er ingen hemmelighed, at jeg gerne ser ham gå i gang med at uddanne sig som pædagogisk assistent – det vil faktisk være helt oplagt, siger hun og tilføjer, at Adamz’ kontrakt fra 1. februar som noget ret usædvanligt er af to års varighed.

-For mig at se passer den periode med, at hans dansk er blevet så godt, at han kan begynde på studiet. Han ville egne sig rigtig godt til det, siger Syss Pedersen.

Adamz selv er ikke i tvivl om, hvad det betyder at have et arbejde at stå op til:
-Det gør dagene meget bedre. Alle her er positive og vil gerne hjælpe mig, og det går fint med at lære dansk. Jeg kan klare mig på engelsk, men jeg vil lære dansk endnu bedre – det får jeg brug for, hvis jeg skal i gang med en uddannelse, siger han.

Kolleger og børn med til translokation
I december fik han sit eksamensbevis fra Sprogcenter Midt, og han og et par pædagoger havde knap 20 børn med på Ceres Centret til translokationen.

-Det var sidste dag før jul, så vi tog alle dem med, der var. Det er fint, at børnene oplever, at det betyder noget at få en uddannelse og bestå en eksamen. Forhåbentlig kan det motivere dem til selv at gøre det senere – og de var fantastisk gode til at være stille. Meget bedre end de voksne, faktisk, siger Adamz. Og leverer endnu et grin.

Adamz Ssetuba, Børnehuset Vestbyen


jan, 2019

Tags: ,