25 år med et lille stykke verdenshistorie
Fredag 1. september har sprogcenterchef Lene Glyngø 25 års jubilæum. Det kvarte århundrede har rummet mange forandringer, både på og omkring sprogcentret.
Vi har bedt Lene sætte ord på den udvikling, hun har været en del af:
Hvad er den største forskel på sprogundervisning af udlændinge i dag og for 25 år siden?
Mine 25 år på sprogcentret fortæller faktisk et lille stykke verdenshistorie, for jeg startede med de vietnamesiske bådflygtninge, dernæst de iranske, så de bosniske og nu de syriske. Siden er der kommet et meget stort antal arbejdskraftindvandrere til fra mange forskellige lande, også højtuddannede, samt en stor gruppe internationale studerende. Vores målgruppe er blevet meget bred og det samme er vores opgave.
Hvad har været den mest positive forskel?
Først og fremmest er Dansk som andetsprog blevet et decideret fagområde med forskning og pædagogisk udvikling, og vores lærere er i dag uddannede inden for faget. Det har givet et kæmpe kvalitetsløft.
Vores opgave har også ændret sig i positiv retning. Før var parolen, at man først skulle lære dansk og siden i arbejde – hvis der var et arbejde at få. Nu handler det om selvforsørgelse hurtigst muligt, også selv om man næsten ikke taler dansk. Nu er der rent faktisk arbejde at få og vores arbejdsmarked er blevet mere gearet til udenlandsk arbejdskraft.
Vores vigtigste opgave på sprogcentret er derfor i dag at gøre undervisningen så erhvervsrettet som muligt, så vi på den ene side kan medvirke til, at vores deltagere enten kan få eller fastholde et arbejde, og at vi på den anden side kan være med til at sikre kvalificeret arbejdskraft til det lokale arbejdsmarked. Begge dele er en meget meningsfuld opgave.
Har vi mistet noget i løbet af de 25 år?
Som i så mange andre sektorer, er kravene til os blevet større, samtidig med at økonomien er blevet mere og mere presset. Det kræver et konstant fokus at levere bedre kvalitet til færre penge.
Det har også sine konsekvenser, men grundlæggende er man nok nødt til at kunne se det som en positiv udfordring.