Nyhedsoverblik

Skære op eller skære ud…

Slagterfaget er, som mange andre fag, et fag med sit helt eget sprog.

Det giver nogle udfordringer i forhold til den traditionelle danskundervisning, siger underviser Jens Chr. Christensen, der står for kurserne på Danish Crown her i foråret.

At lære dansk sker på flere niveauer. Du skal have det grundlæggende på plads for at kunne forstå og bruge fagudtrykkene – også i slagteribranchen. Det er et gammelt, traditionelt fag med et stort ordforråd for alt det, man gør ved grisen undervejs, siger han og giver et eksempel:

-Det måske vigtigste ord for en slagter er ”skære”. Men du skærer ikke på samme måde her, som du gør i et køkken. At skære over, skære op, skære ud og skære fra er forskellige ting, som skal beskrives forskelligt for at forstås præcist, siger Jens Chr. Christensen og fortsætter:

-Nye ord hopper jo ikke ind i hjernen af sig selv. Der er nuancer og forklaringer bag, som skal være på plads, og vi har set sproget her på Danish Crown efter i sømmene, så vi kan sætte ord på de ting, der sker i løbet af en arbejdsdag.

En del af undervisningen går ud på at sætte ord på hensigten: ”Vi gør sådan, fordi…”:

-Det er vigtigt at forstå årsagerne til de mange rutiner: Vi køler svinekroppen ned, fordi vi vil undgå bakterier. Vi sætter svinene på stald i to timer, så de bliver rolige. Vi saver brystbenet igennem, så kroppen deler sig – og så videre, forklarer Jens Chr. Christensen.

Med til kurset hører også et AMU-kursus i hygiejne samt kursus i ergonomi.

-Også her er det vigtigt at have sproget med, så vi kan forklare årsagerne – at man skal passe på sin krop og at et moderne slagteri stiller ekstremt høje krav til hygiejnen, siger Jens Chr. Christensen.


maj, 2017

Tilmeld dig SprogcenterMidts nyhedsbrev
Vil du også være den første til at modtage opdateringer om de seneste nyheder fra sprogcentret?
Nej tak
Tak for din tilmelding. Du skal bekræfte din e-mailadresse, før vi kan sende dig nyhedsbreve. Tjek din e-mail, og følg vejledningen.
Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre og vil aldrig blive delt.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×