Nyhedsoverblik

Skære op eller skære ud…

Slagterfaget er, som mange andre fag, et fag med sit helt eget sprog.

Det giver nogle udfordringer i forhold til den traditionelle danskundervisning, siger underviser Jens Chr. Christensen, der står for kurserne på Danish Crown her i foråret.

At lære dansk sker på flere niveauer. Du skal have det grundlæggende på plads for at kunne forstå og bruge fagudtrykkene – også i slagteribranchen. Det er et gammelt, traditionelt fag med et stort ordforråd for alt det, man gør ved grisen undervejs, siger han og giver et eksempel:

-Det måske vigtigste ord for en slagter er ”skære”. Men du skærer ikke på samme måde her, som du gør i et køkken. At skære over, skære op, skære ud og skære fra er forskellige ting, som skal beskrives forskelligt for at forstås præcist, siger Jens Chr. Christensen og fortsætter:

-Nye ord hopper jo ikke ind i hjernen af sig selv. Der er nuancer og forklaringer bag, som skal være på plads, og vi har set sproget her på Danish Crown efter i sømmene, så vi kan sætte ord på de ting, der sker i løbet af en arbejdsdag.

En del af undervisningen går ud på at sætte ord på hensigten: ”Vi gør sådan, fordi…”:

-Det er vigtigt at forstå årsagerne til de mange rutiner: Vi køler svinekroppen ned, fordi vi vil undgå bakterier. Vi sætter svinene på stald i to timer, så de bliver rolige. Vi saver brystbenet igennem, så kroppen deler sig – og så videre, forklarer Jens Chr. Christensen.

Med til kurset hører også et AMU-kursus i hygiejne samt kursus i ergonomi.

-Også her er det vigtigt at have sproget med, så vi kan forklare årsagerne – at man skal passe på sin krop og at et moderne slagteri stiller ekstremt høje krav til hygiejnen, siger Jens Chr. Christensen.


maj, 2017